Патријарх Порфирије: Понекад се епископи и свештеници уплићу у политику, али Црква је ту да обједињује а не да дели

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Feb.2024, 20:45

Патријарх Порфирије: Понекад се епископи и свештеници уплићу у политику, али Црква је ту да обједињује а не да дели

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије изјавио је да политичка суштина већине напада, како са леве тако и са десне стране политичког спектра, почива у чињеници да СПЦ одбија да активно учествује у партијској борби, да се определи за ову или за ону страну, за једну или >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << другу странку, пренео је данас портал СПЦ Православље. Фото: Танјуг/Медиа Биро „Ми, нажалост, гледамо како се понекад епископи и свештеници уплићу у политику у ужем смислу те речи, односно у политичку утакмицу странака, што некима, који не разумеју не само место и улогу Цркве у друштву него саму суштину њене мисије у свету, изгледа смислено па чак и хвале вредно“, навео је патријарх.

„Полазећи од чињенице да су се такви, различитим разлозима мотивисани, примери дешавали у даљој или ближој прошлости, поједини људи, неки без задњих мисли а други, бојим се из личних интереса, имају и шире утисак да је активни политички, па и партијски, ангажман свештенослужитеља Цркве, не само нешто што се од њих очекује, него су на исти и обавезни“, навео је поглавар СПЦ.
Према његовој оцени, такво мишљење је погрешно, а очекивања беспредметна и јеванђелски неутемељена.
„Црква инсистира на томе да одбија да се активно укључи у политичку борбу и крене да заступа партијске и политичке интересе једног дела свог народа против другог дела свог народа из више подједнако важних разлога. Први је тај да су партије, како им и име говори, део целине, а Црква представља сабор, целину обједињеног народа Божјег. Она постоји да би обухватала и сабрала све делове у једну заједницу верних“, навео је патријарх. Патријарх је додао да СПЦ не губи из вида чињеницу да њени чланови који су заинтересовани за политички живот припадају различитим партијама.
Задатак епископа и свештеника, како је нагласио, јесте да по сваку цену сведоче свету истину, а не да јавним опредељивањем за једну или другу страну маргинализују своје послање уносећи подозрења и раздор међу вернике.
„Црква је ту да обједињује а не да дели, да лечи поделе, а не да их продубљује, да спречава, а не да појачава сваку, па и политичку мржњу и нетрпељивост. То истовремено не значи да се Црква не бави политиком у изворном смислу, политиком као начином живота, бригом за опште добро заједнице“, додао је српски патријарх.
Црква је, како је нагласио, и те како обавезна да се бави просветом, културом, вредностима које су обиликовале и обликују идентитет српског народа. СПЦ се, како је додао, труди и да помогне Србима на Косову и Метохији, као и породицама са више деце.
Које су најпознатије песме посвећене Светом Сави? – Без „Химне Светом Сави“ засигурно неће проћи ни једна школска слава у Србији…

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Патријарх Порфирије: Понекад се епископи и свештеници уплићу у политику, али Црква је ту да обједињује а не да дели се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.