Си и Путин одбили курс САД усмерен на мешање у унутрашња питања других земаља

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 17:02

Си и Путин одбили курс САД усмерен на мешање у унутрашња питања других земаља

Руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг изјавили су током данашњег телефонског разговора да две земље одбијају курс САД усмерен на мешање у унутрашња питања других земаља, рекао је помоћник руског председника Јуриј Ушаков. Фото: Танјуг/Sergey Savostyanov, Sputnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Kremlin Pool Photo via AP Ушаков је истакао да су двојица лидера такође рекла да Кина и Русија не прихватају политички и војни притисак из САД и да су свесни чињенице да Вашингтон спроводи политику којом настоји да обузда и Пекинг и Москву, пренеле су РИА Новости.
Ушаков је истакао у обраћању новинарима да су Путин и Си током разговора велику пажњу посветили руско-кинеској сарадњи у Уједињеним нацијама, Шангајској организацији за сарадњу, БРИКС-у и другим међународним организацијама.
„Си Ђинпинг је изразио подршку приоритетима руског председавања БРИКС-ом ове године и потврдио своју спремност за конструктивну сарадњу са Русијом у проширеном саставу асоцијације“, рекао је Ушаков. Претходно је државна кинеска телевизија ЦЦТВ јавила да је Си рекао током разговора са Путином да Русија и Кина морају блиско да сарађују у заштити безбедности и одлучно се супротставе спољном мешању у унутрашње ствари.
Путин и Си су се сагласили да ће у овој години наставити да одржавају блиске контакте и размену мишљења о кинеско-руским односима и стратешким питањима од заједничког интереса, преноси Тасс.
Односе Русије и Кине, према речима кинеског лидера, очекују нове могућности у будућности, истакавши да се ове године навршава 75 година од успостављања дипломатских односа две земље.
Си је разговарао са Путином, уочи празника лунарне нове године, јавила је ЦЦТВ. Кинеска нова година почиње ове године 10. фебруара, а празничне свечаности ће трајати још две недеље.
Тог дана улазимо у годину дрвеног змаја, која ће трајати до 28. јануара 2025. године, пренела је агенција РИА Новости.
Četiri kandidata učestvovaće na predsedničkim izborima u Rusiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Си и Путин одбили курс САД усмерен на мешање у унутрашња питања других земаља се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.