Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 14:00

Очистите кувало без сирћета: Биће савршено чисто, а уз то ће и мирисати

Поступак је једноставан и ова „миришљава“ алтернатива ће вам се сигурно више допасти од оне са сирћетом непријатног мириса. Фото: Unsplash/Sabri Tuzcu У зимско доба чај правимо много чешће него иначе, а воду најлакше и најбрже загревамо у кувалу. Топла вода која се може загрејати до >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кључања за мање од минут може послужити и за кување разних јела, чишћење дома, отчепљивање одвода…
Укратко, кувало или кетлер је веома практичан кухињски апарат. Једини проблем са њим је да што га више користимо, брже се формира слој каменца и прљавштине на његовом дну и зидовима. Многи га уклањају испробаном методом са сирћетом, али то изазива непријатан мирис. Постоји алтернатива, која ће поред савршено чистог кувала, оставити за собом и леп мирис.
Напуните кувало отприлике до пола водом, а затим додајте пуну кашику лимунске киселине у праху. Укључите кувало и након што проври оставите да се мало охлади. Затим отворите поклопац и уклоните мали филтер са унутрашње стране врата (ако га имате).
Ставите филтер на дно кувала, које је још увек напуњено недавно прокуваном водом и лимунском киселином, затим затворите поклопац и оставите да одстоји око 20 до 30 минута. Немојте поново укључивати кувало, само га оставите. Затим уклоните филтер из кувала и одложите га са стране. Пре него што проспете воду, четком за флашу орибајте странице и дно кувала, у случају да је накупљен дебљи слој каменца. Ако немате четкицу за флаше, користите кухињски сунђер са дршком. На крају, сипајте воду и исперите кувало.
Ако још има каменца или мрља, поспите их с мало лимунске киселине. Када се помеша са преосталим капима воде у кувалу, формираће се паста. Чистом крпом или сунђером утрљајте пасту у преостале мрље или наслаге док потпуно не нестану. Поново исперите кувало, а затим га до пола напуните водом и доведите до кључања.
Док се кува, исперите филтер и уклоните преостале наслаге каменца, по потреби чачкалицом на тврдокорним местима. Исперите га чистом водом и оставите поклопац отворен док се не охлади и осуши. Када није превруће, замените филтер и поново затворите поклопац.
Обришите спољни део кувала чистом, влажном крпом да бисте се решили свих мрља. Кувала са пластичним или керамичким екстеријерима су вероватно блиставо чисти у овом тренутку.
Они од нерђајућег челика могу и даље имати неке мрље на себи. Да бисте их се решили, ставите кап маслиновог уља на крпу од микровлакана или папирни убрус и њоме истрљајте кувало. Заблистаће као ново.
Tri razloga zašto je svakodnevna jutarnja šetnja dobra za vaše zdravlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Очистите кувало без сирћета: Биће савршено чисто, а уз то ће и мирисати се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.