Одбрана Додика ће позвати Шмита за сведока у поступку против Додика

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 10:46

Одбрана Додика ће позвати Шмита за сведока у поступку против Додика

Горан Бубић, адвокат председника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ, изјавио је да ће тим одбране као сведока позвати Кристијана Шмита. Фото: Танјуг/фото Срна/Борислав Ждрња Шмит у Републици Српској није признат за високог представника, а у Суду БиХ Додику се суди >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << због наводног непоштовања Шмитових одлука.
„Имаћемо много питања за њега (Шмита)“, рекао је Бубић и нагласио да је примарни циљ Суда и Тужилаштва БиХ, као и Шмита да председника Додика уклоне из политичког живота.
Бубић је гостујући у емисији Телеринг РТРС, поручио да се са поступком против Додика не брани сувереност БиХ већ руши. „Оптужница није написана само против председника Српске, јер се у њој помињу и Народна скупштина и Влада Српске“, рекао је Бубић.
Говорећи о стратегији одбране, Бубић је нагласио да је прва теза да високи представник у БиХ не може доносити законе, а друга да Шмит није високи представник.
Уколико претходне две тезе Суд БиХ не прихвати, навео је он, постоји трећа линија одбране да је период за који терете оптужене од 1. до 9. јула, па ће одбрана рећи да је временски период за Додика од 1. до 7. јула и да је Тужилаштво БиХ раздвајањем поступака постфестум схватило да то иде у прилог председнику, јер њега нема 8. и 9. јула. Када је о захтеву за изузеће судије Сене Узуновић одбрана наводи да је она у априлу 2021. године била међу 14 тужилаца који су тражили безусловно кривично гоњење и дизање оптужнице против Додика због наводног напада на уставни поредак БиХ.
„Дакле, она 2021. године исказује предрасуде о оптуженом инсистурајући на његовом кривичном гоњењу, јер је тад у својству тужиоца, а у Суд прелази у августу 2022. године. То је наш аргумент“, навео је Бубић.
Dodik: Možda će Šmit postati dobar turistički vodič, ali nikada ništa više u BiH

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Одбрана Додика ће позвати Шмита за сведока у поступку против Додика се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.