Повећан број деце оболеле од респираторних вирусних и бактеријских инфекција

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 10:22

Повећан број деце оболеле од респираторних вирусних и бактеријских инфекција

Повећан је број деце оболеле од респираторних вирусних и бактеријских инфекција, а у Дому здравља „Др Милутин Ивковић“ на Палилули само у понедељак прегледано је око 1.200 деце, доминантно школског узраста. Фото: Pixabay/Pavel Danilyuk „Ми смо један од највећих, али и најразуђенијих домова >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << здравља у Београду. Само у понедељак на свим пунктовима било је око 1.200 прегледане деце“, рекла је за Танјуг др Оливера Тодоровић, начелница педијатрије ДЗ Палилула.
Она је рекла да се јављају се деца свих узраста, али да је за 30 одсто већи број школске деце и број оболелих је растао већ друге недеље после распуста, да би ових дана достигао врх. „Надамо се малом пресеку и смањењу за празник од 15. до 19. фебруара… Доминантне су репираторне вирусне инфекције, корона вирус, аденовируси, инфлунца, синцицијални, пертусис, варицеле, шарлах, као и стомачни вируси“, рекла је др Тодоровић.
Према њеним речима, терапија је углавном симптоматска – три, пет до седам дана прати се опште стање детета.
„Старија школска деца доносе млађој, али и вртићи као колектив су места где се шири зараза, као и школе, али то је уобичајено за ово доба године. Једино нисмо очекивали повећан број деце оболеле од великог кашља. Нажалост, ту су најугроженији најмлађи – одојчад која нису примила ни једну или једну дозу вакцине“, рекла је др Тодоровић.
Она је додала да, иако је повећан број куративних прегледа, саветовалиште ради. „Редовно дајемо вакцине по препоруци Батута деци за упис у први разред, прво вакцине ММР и Тетраксим који има пер компоненту па онда заказивање прегледа код специјалиста, прегледамо картоне годиста 2015. и 2016, као и деце узраста од годину до 5 година и позивамо да дођу због пропуштених доза како би смо подигли процемат имунизованих који мора бити преко 95 посто“, рекла је др Тодоровић.
Она је истакла да је превентива морбила и пертусиса, наравно, вакцина, а превентива за вирусе смањено окупљање, редовни оброци, сан, као и суплементи. „Сада је број вакцинисаних од ММР-а око 80 одсто, што је недовољно. Број вакцинисаних од пертусиса око 90 посто пред школу, а у другој години 86 посто што је свакако недовољно“, рекла је др Тодоровић.
Đaci bi neplanirano mogli ponovo na raspust?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Повећан број деце оболеле од респираторних вирусних и бактеријских инфекција се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.