Вучић се данас обраћа на ванредној седници Савета безбедности УН

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 10:10

Вучић се данас обраћа на ванредној седници Савета безбедности УН

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиће у Њујорку, где ће се данас обратити на ванредној седници Савета безбедности Уједињених нација о стању на Косову и Метохији, саопштила је председникова Служба за сарадњу са медијима председника Републике. Фото: Танјуг/Немања >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Јовановић Србија је у понедељак предала захтев мисији Гвајане, која председава Савету безбедности УН захтев за сазивање ванредне седнице због ситуације на Косову и Метохији, у којем се, између осталог, истиче да је актуелна ситуација у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБУН 1244 и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.
У захтеву, у који је Танјуг имао увид, наводи се да је он у складу са чланом 35 Повеље Уједињених нација и чланом 3 Привременог пословника Савета безбедности УН (Provisional Rules of Procedure of the Security Council (S/96/Rev.7).
У документу се каже и да је на тој територији, која се у складу са Повељом УН, другим правилима међународног права и Резолуцијом Савета безбедности УН (1244) налази у саставу Републике Србије, а на којој је успостављена међународна управа Уједињених нација, у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима. „Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току“, наводи се у документу.
Председник Вучић је, на прес конференцији у среду, рекао да је Србија у тешкој ситуацији поводом забране уласка на КиМ возилу које је превозило новац за српски народ на у покрајини, мада је нагласио да ће новац „овако или онако бити обезбеђен“. „Али ја морам да говорим о томе и то ћете чути и у мом говору у Савету безбедности Уједињених нација, ако неким чудом у међувремену не затворе ту седницу, неке од квалификација које ћу први пут да изговорим, а које се тичу стварних процеса који се одигравају на КиМ, и који ће свакако имати правне консеквенце у будућности“, рекао је Вучић.
Vučić: Sami odlučujemo, niko mi ne naređuje, ni iz Vašingtona, Moskve, Berlina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић се данас обраћа на ванредној седници Савета безбедности УН се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.