Брнабић: Нацрт резолуције ЕП без аргумената, ни речи о забрани гласања на КИМ

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2024, 14:55

Брнабић: Нацрт резолуције ЕП без аргумената, ни речи о забрани гласања на КИМ

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да у нацрту резолуције која ће се сутра наћи пред Европскоим парламентом нема аргумената као и да у тексту може да се прочита о свему осим о томе да је Србима на КиМ било забрањено да гласају. Фото: Танјуг/Раде Прелић „Ни једним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << словом, ни једном речју то не помињу у овој резолуцији. Нећете наћи то да је Албин Курти забранио Србима на Косову и Метохији да гласају. Тога нема у овој резолуцији ЕП. Нећете помињати гласање на северу Косова. Да ли ви мислите да је то ирелевантна тема за ЕП? Ја мислим да је једна од најважнијих ствари када говоримо о владавини права, међународним принципима, правним нормама“, рекла је Брнабић за ТВ Хепи.
Она је оценила и да делу опозиције то није важно и да се они нису залагали да то уђе у текст резолуције.
„Дакле право Срба на КиМ, основно демократско право, право гласа, је ирелевантно за ове људе и за нашу опозицију“, рекла је Брнабић. Брнабић је истакла да се резолуцијом позива Европска комисија да прекине претприступне преговоре са Србијом уколико Србија не уведу санкције Русији.
„Овом резолуцијом, која ће бити сутра усвојена у Европском парламенту, у коме ће бити и представници Ђиласове опозиција, експлицитно се тражи од Европске комисије да прекину ЕУ интеграције Србије док не уведемо санкције Руској Федерацији. То је друга важна ствар коју молим грађане да запамте да би разумели о чему се овде ради и какав је карактер ове резолуције“, рекла је Брнабић.
Она је додала да се од Европске комисије тражи и да буде мање попустљива према Србији. „У овој резолуцији се једнако критикује и Европска комисија. Критикује се зашто имају ‘попустљив став’ и тражи да буду критичнији према Србији. И позива се да прекине и обустави све фондове за Србију, за наше грађане, за наш здравствени систем, за инфраструктуру, за наше образовање, док се не спроведе ова међународна истрага или док се, како они кажу, не испуне кључне препоруке ОДИХР-а“, рекла је Брнабић и додала да ни сам ОДИХР не може да каже које су кључне препоруке.
Премијерка је додала да је резолуција Европског парламента необавезујућа. „Да су обавезујуће, то би значило да 15 држава чланица ЕУ мора да призна независност тзв. Републике Косова. Зато што су у ранијим резолуцијама тог ЕП они позвали да пет земаља одмах призна, како они у ЕП кажу, Републику Косово. Оне су необавезујуће, али вам говоре о карактеру тренутне већине у сазиву ЕП“, закључила је Брнабић.
Она је оценила и да у тексту резолуције нема аргумената.
„Они су рекли да су видели на интернету, да су чули. То вам је резолуција на нивоу аргумента радио Милева“, рекла је Брнабић. Брнабић је истакла да члан Европског парламента Андреас Шидер, а који је надгледао изборе у Србији, званично није пријавио ни једну неправилност и да је потписао записник у коме је рекао да је на изборима све било у реду, да он ништа није видео што није у складу са демократским стандардима и принципима.
„А онда дође и каже све најгоре о вашој земљи, супротно ономе што је потписао. Каже ‘па ја сам чуо да је било 50.000 људи који су доведени из Републике Српске. Ја нисам видео, али ми је Ђилас рекао – ви сте покрали избор. И каже све најгоре о вашој земљи, о вашим институцијама и онда ви као изабрани представник народа њему не смете да одговорите“, рекла је Брнабић.
Брнабић је нагласила да га није вређала ни она, а ни председник Србије Александар Вучић. „Ми смо рекли – ‘људи, ево вам записник који сте потписали. Видели сте нула неправилности. О чему причате? Када да вам верујемо? Када сте потписали записник званични или када сте трчали на Шолакову телевизију да кажете шта сте чули, а не шта сте видели“, упитала је Брнабић.
Премијерка је упитала да ли она као представница Владе једне суверене замље и председник Србије кога су грађани дирекно бирали на изборима смеју да поставе питање европским парламентарцима.
„Он (Вучић) не сме ништа да каже једном европском парламентарцу, иначе ће се наћи у резолуцији тог Европског парламента. Он (Шидер) може да каже било шта, али не смете да му одговорите“, рекла је Брнабић. Она је оценила да је инсистирањем на резолуцији део опозиције понизио сопствени народ.
„Јел’ ви разумете да ви овим пљујете 2,3 милиона гласача у Србији, да пљујете по институцијама, по нашој земљи? Немојте то да радите. Они оду на поклоњење и кажу хвала вам што сте овако испљували моју земљу, што сте показали овако непоштовање према мојој земљи“, нагласила је Брнабић.
U Srbiji se trenutno gradi 398 kilometara brzih saobraćajnica

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Нацрт резолуције ЕП без аргумената, ни речи о забрани гласања на КИМ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.