Хамас изнео свој предлог: Прекид ватре у три фазе

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2024, 11:26

Хамас изнео свој предлог: Прекид ватре у три фазе

Хамас је изнео свој предлог о прекиду ватре у Гази који би трајао четири и по месеца и довео до окончања рата, као одговор на понуду коју су му прошле недеље пренели катарски и египатски посредници, уз подршку САД и Израела. Фото: Танјуг/AP Photo/Ariel Schalit Хамас предлаже да се до прекида >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << непријатељстава дође у три фазе, свака у трајању од 45 дана, према нацрту документа у који је Ројтерс имао увид.
Тим предлогом Хамас пристаје на размену преосталих израелских талаца које је заробио 7. октобра, за Палестинце затворене у израелским затворима. Очекује, такође, обнову Појаса Газе, потпуно повлачење израелских снаге, као и размену тела и посмртних остатака погинулих.
У првој фази, сви израелски женски таоци, мушкарци испод 19 година, стари и болесни били би ослобођени током прве фазе, у замену за ослобађање палестинских жена и деце из израелских затвора.
Преостали мушкарци би били ослобођени током друге фазе, а размена тела преминулих у трећој фази. До краја треће фазе, палестинска милитантна организација очекује да ће стране постићи договор о окончању рата.
У додатку предлога, Хамас је навео да тражи да се ослободи 1.500 затвореника, трећину од којих је жели да изабере са листе Палестинаца којима је Израел изрекао доживотну казну затвора.
Примирје би такође повећало снабдевање хране и друге помоћи палестинским цивилима у Гази који се суочавају са глађу и несташицама основних залиха. Државни секретар САД Ентони Блинкен стигао је протекле ноћи у Израел након састанка са лидерима посредника Катара и Египта, због до сада најозбиљнијег дипломатског напора усмереног на постизање продуженог примирја, наводи Ројтерс.
Палестинска милитантна организација је саопштила касно у уторак да је позитивно одговорила на међународни предлог о примирју у Појасу Газе и ослобађању талаца из заробљеништва те милитантне групе, „како би се обезбедио потпуни прекид ватре“.
У саопштењу објављеном на Телеграм каналу Хамаса истиче се да је та група предлог прихватила „у позитивном духу“, да би се „обезбедио свеобухватан прекид ватре, окончала агресија, укинула опсада и разменили заробљеници“, пренела је „Ал Џазира“. „Тиме би се завршила агресија на наш народ, осигурала би се помоћ, склоништа и реконструкција, укинула опсада Појаса Газе и постигла размена заробљеника“, додаје се.
Хамас је поручио и да цени улогу Египта и Катара, као и „свих земаља које желе да зауставе бруталну израелску агресију на палестински народ“.
Министарство здравља у Гази потврдило је да је до сада да је најмање 27.585 Палестинаца убијено у израелска војној кампањи, док се хиљаде људи налази испод рушевина зграда.
Blinken traži sastanak „tet-a-tet“ sa načelnikom Generalštaba IDF

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хамас изнео свој предлог: Прекид ватре у три фазе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.