Мноштво програма и обука за незапослене

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2024, 09:59

Мноштво програма и обука за незапослене

У овој години Национална служба има на располагању 7,75 милијарди динара за спровођење свих мера активне политике запошљавања. Фото: Unsplash/anniegray За разлику од прошле године, када је за активне мере запошљавања издвојено 6,85 милијарди динара, захваљујући чему је у директне финансијске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мере укључено близу 18.000 незапослених, од чега 2.000 особа са инвалидитетом, у 2024. години буџет Националне службе за запошљавање „тежи” је за 900 милиона динара.
За те намене ове године издвојено је укупно 7,75 милијарди динара. Поред тога, значајну улогу имају и готово све локалне самоуправе, као и АП Војводина, које из својих буџета издвајају додатна средства за реализацију локалних и регионалних планова запошљавања – укупно у износу од 900 милиона динара. Незапосленима, којих је на евиденцији иначе око 387.000, што је мање за око 10 одсто у односу на исти период лане, и ове године биће на располагању различити програми обука, на захтев послодаваца и за тржиште рада, потом програми стицања практичних знања и функционалног образовања.
Такве обуке су махом намењене теже запошљивим категоријама.
„Укупан број незапослених без квалификација и нискоквалификованих који се налазе на евиденцији НСЗ је 137.183. То чини близу трећине, односно 35,5 одсто, од укупног броја незапослених“ наводе у НСЗ. Један од видова државне помоћи за овакав тип незапослених су обуке за потребе тржишта рада. Циљ ове мере је подизање нивоа компетентности, конкурентности и запошљивости незапослених кроз стицање додатних знања и вештина за обављање послова у оквиру стеченог или новог занимања.
„Планиране обуке у 2023. години ће се реализовати у првој половини 2024. године. Прилику за стицање компетенција полазници ће стећи укључивањем у обуке за столаре, зидаре, руковаоце виљушкаром, геронто-домаћице, здравствене неговатеље, израђиваче пица, обављање послова маникира и педикира и друге обуке“ набрајају у НСЗ.
Srbija trenutno troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мноштво програма и обука за незапослене се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.