Уређаји се највише кваре након две године употребе

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2024, 09:27

Уређаји се највише кваре након две године употребе

Више од 80 одсто грађана који су тврдили да на уређајима треба да буде наведен рок трајања ускоро ће овакве ознаке виђати на производима које купују. Фото: Unsplash/Unsplash+ Европски парламент је великом већином усвојио закон којим се забрањују уграђени кварови, уводе ознаке трајања >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уређаја и повећавају права потрошача на поправку.
Како је изјавила Биљана Борзан из Одбора за заштиту потрошача ЕП, ово је крај борбе против индустрије и трговаца и тешког процеса који је пратио усвајање овог закона.
„Данас смо индустрији рекли да је доста. Ставили смо купце испред профита. Чак 94 одсто грађана верује да су уређаји које смо куповали пре 20 година трајали дуже од ових које ми купујемо данас. Истраживања показују да се уређаји највише кваре између друге и треће године употребе, углавном када истекне законска гаранција. Највише се кваре мобилни телефони и таблети, следе штампачи, сушилице, машине за веш и лаптоп уређаји. Куповина таквих производа је велики финансијски издатак за све грађане“ рекла је Борзанова. Иначе, према одредби овог закона на производима ће се истицати и ознака која показује колико година произвођач гарантује да ће производ трајати.
Тврдње као што су „био”, „природно”, „рециклирано”, „мање емисија до 2023” забраниће се ако немају доказе и пратећа истраживања која то потврђују.
Ове ознаке се масовно стављају на производе, а раније спроведено истраживање је показало да је 89 одсто грађана приметило да је оваквих реклама све више.
Tesla je pobedila na prvom suđenju zbog udesa koji je navodno izazvao autopilot

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Уређаји се највише кваре након две године употребе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.