Најбоље намирнице које можете појести за доручак

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Feb.2024, 18:00

Најбоље намирнице које можете појести за доручак

Уравнотежен доручак обично укључује протеине, влакна и низ хранљивих материја. Ако тражите идеју за здрав јутарњи оброк, испробајте једноставне опције као што су јаја, тост од целог зрна пшенице са преливима, орашастим плодовима и зеленим чајем. Фото: Pixabay/Engin_Akyurt Доручак је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одличан начин за почетак дана. Храњив доручак може да вам пружи дуготрајну енергију и да вас одржи ситима сатима. Добар доручак је обично богат влакнима, протеинима, здравим мастима и микронутријентима.
Неке комерцијалне намирнице за доручак могу бити богате шећером, рафинисаним угљеним хидратима и адитивима, међутим, уместо тога можете пробати неке свеже опције богате хранљивим материјама.
Јаја су лак и хранљив избор за доручак. Они обезбеђују протеине који су неопходни за раст и одржавање мишића. Они такође могу да вам дају осећај ситости. У студији из 2020., људи који су јели јаја и тост за доручак пријавили су знатно мање глади од оних који су јели житарице, што сугерише да већи унос протеина – 25 грама наспрам 11 грама – подстиче већу ситост.
Група са јајима је такође јела мање калорија за ручком, што сугерише да јаја могу помоћи у контроли тежине.
Грчки јогурт је одлична опција за брзи доручак. Има мање калорија од многих других извора протеина. Порција од 1 шоље (245 грама) садржи 25 грама протеина, али само 149 калорија.
Кафа садржи кофеин, молекул који подстиче будност, побољшава расположење и повећава физичке и менталне способности. Такође може да садржи бројне полифеноле, једињења са антиоксидативним и антиинфламаторним својствима. Препоручује се да пијете црну кафу са млеком или биљно млеко. Покушајте да избегавате шећер или га користите умерено.
Бобичасто воће – укључујући боровнице, малине, јагоде и купине – је укусно и препуно антиоксиданса. У исто време, они су посластица која је богата влакнима и мало калорија. Бобичасто воће такође нуди антиоксиданте зване антоцијанини, који бобицама дају карактеристичну плаву, љубичасту и црвену боју. Исхрана богата антоцијанинима може помоћи у заштити од упале, срчаних болести, рака, дијабетеса и других хроничних стања.
Свеж сир је производ за доручак са високим садржајем протеина, који садржи 24 г протеина по шољици (220 г). Из тог разлога ће вас заситити. Једно истраживање из 2015. показало је да је свјежи сир заситан као и јаја. Може се јести са многим другим хранљивим намирницама, као што су бобичасто воће, брескве, парадајз, краставци, чиа семенке, ланено семе или гранола.
Šta je zdravije jesti bademe ili kikiriki?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најбоље намирнице које можете појести за доручак се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.