Северна Ирска добила нову премијерку, први пут из редова Шин Фејна

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Feb.2024, 17:36

Северна Ирска добила нову премијерку, први пут из редова Шин Фејна

Потпредседница Шин Фејна Мишел О’Нил именована је данас за премијерку Северне Ирске чиме се на тој водећој позицији први пут нашла кандидаткиња из редова ирских националиста. Фото: Танјуг/Liam McBurney/PA via AP Одлуку о њеном именовању донео је регионални парламент, пошто је ривалска >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Демократска унионистичка партија прекинула двогодишњи бојкот владе Северне ирске, преноси Ројтерс.
Прошле су тачно две године откако је Демократска унионистичка партија (ДУП) повукла свог премијера у знак протеста због додатних провера и бирократских процедура за робу која се креће између Северне Ирске и остатка Велике Британије, што је урушило извршну власт у Белфасту и блокирало рад институција.
Међутим, ДУП је у понедељак пристао да се врати у северноирски парламент Стормонт, након договора са владом у вези са позицијом Северне Ирске на унутрашњем тржишту Уједињеног Краљевства.
По први пут је и Шин Фејн, републиканска, националистичка политичка странка, именовала премијера јер је освојила највише места на последњим парламентарним изборима одржаним у мају 2022. године.
Francuska: Stopama Vinsenta Van Goga

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Северна Ирска добила нову премијерку, први пут из редова Шин Фејна се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.