Брисел предложио укључивање обавеза из Охрида у преговарачки оквир

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Feb.2024, 17:15

Брисел предложио укључивање обавеза из Охрида у преговарачки оквир

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију предали су предлог којим би обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, потврђено је Танјугу. Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo Према речима једног портпарола Европске комисије, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << предлог Комисије је прослеђен Савету ЕУ у петак 2. фебруара.
Овим предлогом, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Беоргада и Приштине, као и Анекс примене усаглашен прошлог марта у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.
Савет министара ЕУ је у децембру затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.
„Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије“, наведено је у том захеву.
Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива „остала питања“, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином. Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године. После предаје предлога, Савет ЕУ би требало да усвоји ове измене, чиме би и формално обавезе Београда из дијалога биле обухватићене процесом преговора о чланству Србије у ЕУ.
Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа. У Охриду је 18. марта договорен Анекс примене тог Споразума, који није потписан. Ти документи су у међувремену постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.
Према најновијем предлогу Европске комисије и Европске службе за спољну акцију, од Београда се очекује потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући Анекс о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом „Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа“, постаје тачка 4.
Расправа о томе предлогу сада иде на Радно тело Савета ЕУ за проширење и држава које воде преговоре о приступању (COELA), а требало би да се усвоји на Комитету сталних представника влада земаља чланица ЕУ (COREPER), дакле на нивоу амбасадора.
Brnabić: Opozicija u Srbiji za događaje na KiM optužuje Vučića, a abolira Kurtija

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брисел предложио укључивање обавеза из Охрида у преговарачки оквир се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.