Весић: Ове године субвенционисаћемо куповину искључиво електричних возила

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Feb.2024, 13:30

Весић: Ове године субвенционисаћемо куповину искључиво електричних возила

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поручио је данас да је Уредба владе Србије о субвенцијама за куповину искључиво електричних возила последица политике коју спроводи заједно са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић. Фото: Танјуг/Милош >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Миливојевић „За разлику од прошлих година, ове године субвенционисаћемо куповину искључиво електричних возила. Ова одлука је последица политике Владе Републике Србије коју спроводимо моја колегиница Ирена Вујовић и ја, која подразумева промоцију и подршку електричним возилима“, објавио је Весић на Фејсбук профилу.
Он је истакао да је изменама и допунама Закона о планирању и изградњи уведена обавеза да свако четврто паркинг место у резиденцијалним зградама и треће у пословним објектима морају да имају електричне пуњаче.
„Уведена је обавеза да све бензинске пумпе на аутопутевима и брзим саобраћајницама морају да имају један пуњач за електрична возила на четири места за пуњење“, написао је он.
Поред тога, додао је да је на аутопутевима у току постављање 16 електро пуњача, а да ће још седам бити постављено на новоотвореним деоницама.
„Тако ћемо имати 23 нова електро пуњача на постојећих осам. Прошле недеље је завршен тендер у ЈП Путеви Србије за избор партнера за постављање најмање 80, а највише 320 електро пуњача на 16 постојећих одморишта. Биће то праве зелене оазе са соларним панелима на којима ће возачи елетричних аутомобила моћи не само да напуне батерију свог возила, већ и да одморе и направе паузу у вожњи“, навео је Весић.
Такође, он је оценио да је било много противника ових промена, „посебно у нашим предузећима“, али да ће морати да се прилагоде времену које долази.
„У наредном периоду чека нас усвајање више закона који регулишу друмски превоз и безбедност саобраћаја. Министарство на чијем сам челу заступаће тезу да су електричним возилима потребне таблице у другој боји како би се овим возилима омогућили попусти приликом плаћања путарине, паркинга и других обавеза. Србија ће у наредним годинама постати земља са најбољом инфраструктуром за електрична возила у нашем региону“, истакао је Весић.
 
Kupci Epl aplikacija mogu da podnesu grupne tužbe protiv Epla

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Весић: Ове године субвенционисаћемо куповину искључиво електричних возила се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.