Србија добија још један аеродром на северу државе – међународни летови полетаће и слетати у Кикинду (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Feb.2024, 12:53

Србија добија још један аеродром на северу државе – међународни летови полетаће и слетати у Кикинду (ФОТО)

Београд и Ниш градови су који вам прво падну на памет када се прича о Србији и аеродромима, али ускоро би на ту листу могла да дође и Кикинда. Фото: Wikimedia Commons Наиме, на јавном увиду налази се Нацрт плана детаљне регулације аеродрома Кикинда.
Наравно, у Србији постоје други >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мањи аеродроми као што су „Морава“ у Краљеву, „Поникве“ у Ужицу, аеродром у Вршцу и слично, али често служе само за летове унутар Србије или краће међународне летове у региону.
Што се тиче кикиндског аеродрома, планиран је на већ постојећем спортско-пољопривредном аеродрому познатијем као Драхслеров салаш, који тренутно располаже само травнатом пистом.
Фото: PrtSc/Google Maps Управо са ове локације, уколико до реализације плана дође, ваздушни саобраћај повезаће се на мрежу Београд, Ниш, Подгорица, Тиват и осталим ближим аеродромима источне Европе.
Према плану, поменута травната стаза би требало да постане асфалтирана писта дугачка 1200 метара, а широка 30. Такође, помиње се да треба оставити могућност проширења и продужења писте, а користили би је авиони распона крила између 15 и 24 метра.
У будућности, аеродром би требало да има привредну, спортску, туристичку и пословно-путничку функцију, наводи се у документацији.
То значи да је неопходна и изградња административног објекта, контролног торња, зграде за пријем и отпрему путника, као и хангара за авионе уз сву потребне пратеће објекте и опрему потребну за складиштење, одржавање и допуну горивом летелица. С обзиром на планирање међународних летова са ове локације, у административним просторима биће царина, полиција, шпедиција, као и ресторане/кафиће за путнике.
Највиши део комплекса биће већ поменути контролни торањ, чија ће висина достизати 30 метара. Фото: PrtSc/Град Кикинда Планиран је и хелиодром, који ће, како се наводи, бити за хеликоптере прве, друге и треће класе.
Цео аеродромски комплекс добиће и адекватне саобраћајнице и паркинг, те ће бити повезан са државним путем који пролази у близини.
Потпуна документација Нацрта плана детаљне регулације аеродрома Кикинда налазиће се на јавном увиду на сајту Града Кикинде до 9. фебруара, а можете је погледати кликом на овај линк.
Novi Sad: 14 bratskih gradova na tri kontinenta (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србија добија још један аеродром на северу државе – међународни летови полетаће и слетати у Кикинду (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.