Конститутивном седницом Скупштине Србије председава Стојан Раденовић

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2024, 21:20

Конститутивном седницом Скупштине Србије председава Стојан Раденовић

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић заказао је конститутивну седницу за 6. фебруар, а њоме ће као најстарији посланик председавати математичар Стојан Раденовић са листе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, а њему ће у раду помагати најмлађи посланици. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Пеђа Вучковић
Уколико најстарији народни посланик не може или не жели да председава, седници Народне скупштине председава следећи најстарији присутни народни посланик, а то је Нада Мацура из Српске напредне странке.
Међу најмлађим посланицима у новом сазиву су Марко Милошевић (СПС), Настасја Баковић (Србија против насиља), Александар Ђукић (СНС)…

Према Пословнику Народне скупштине, председавајућем у раду помаже по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине.
На дневном реду прве седнице је потврђивање мандата народних посланика, избор председника Народне скупштине, избор потпредседника, именовање генералног секретара Народне скупштине, избор чланова радних тела, као и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.
Након доношења одлуке о потврђивању мандата народни посланици полажу заклетву чији текст гласи:
„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!“
Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.
Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.
Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, се утврђује на предлог председника парламента.
Парламент треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.
Могуће је да ће у уторак само бити потврђени мандати посланика новог сазива, а да ће избор председника, потпредседника, генералног секретара, чланова одбора и делегација биће обављено касније, што се не би десило први пут имајући у виду да је избор органа Народне скупштине део разговора о томе ко ће чинити владајућу коалицију, односно Владу Србије. У Народној скупштини треба да се формирају и посланичке групе, а једну може чинити најмање пет народних посланика.
Према Пословнику Народне скупштине, да би посланичка група образовала потребно је да се председнику Народне скупштине достави списак свих чланова који су потписали приступ тој групи, а на списку се посебно назначава ко су председник посланичке групе и његов заменик.
Dok se Vučić bori za bolji život, đilasovci poručuju: Jedina politika nam je da rušimo i pravimo haos

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Конститутивном седницом Скупштине Србије председава Стојан Раденовић се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.