Моравјецки:Подршка Орбану у одбрани од уцена,отворен за придруживање Фидеса ЕЦР

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2024, 17:13

Моравјецки:Подршка Орбану у одбрани од уцена,отворен за придруживање Фидеса ЕЦР

Бивши премијер Пољске Матеуш Моравјецки изјавио је данас да подржава напоре мађарског премијера Виктора Орбана да се одбрани од „бруталних покушаја уцене“ из ЕУ и поручио да је отворен за могућност да се Орбанова партија Фидес придружи политичкој групацији Европски конзервативци >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и реформисти (ЕЦР) у Европском парламенту (ЕП) након избора у јуну. Фото: Танјуг/AP Photo/Jose Luis Magana „Нисам сигуран да ли би могло доц́и до било каквих промена пре европских избора. После избора, ја сам лично отворен за то да се (Орбанов) Фидес придружи нашој ЕЦР групи, што би, наравно, (било) део дискусија и преговора“, рекао је Моравјецки на конференцији за новинаре у Европском парламенту.
Моравјецки је нагласио да је на мађарској влади, а посебно на Орбану, да прво затраже да се придруже, а затим је на ЕЦР да их прихвати, преноси Политико.
Он је снажно подржао Мађарску у њеном сукобу са другим земљама чланицама ЕУ око исплате финансијске помоц́и Украјини, о чему ц́е лидери ЕУ разговарати сутра у Бриселу.
Моравјецки је оценио да постоје покушаји да се уцени Мађарска и поручио мађарској влади и Орбану да подржава његове напоре да се одбрани од „бруталних покушаја уцене“. „А они потпуно крше све стандарде поступка. Не мислим да је то начин на који ЕУ треба да функционише, дефинитивно не“, додао је Моравјецки одговарајуц́и на питање о документу ЕУ у којем се прати финансијском одмаздом Мађарској ако настави да блокира помоц́ Украјини.
Пољска странка Право и правда чини велики део групе конзервативаца и реформиста у ЕП, док Орбанових 12 посланика у ЕП тренутно не припада ниједној групацји, након што се његова партија Фидес повукла 2021. из Европске народне партије (ЕПП) десног центра.
Орбан је у децембру рекао да су у току преговори са ЕЦР, али да постоји скептицизам у погледу могуц́ности да удруже снаге јер међу Пољском и Мађарском не постоји сагласност око подршке Украјини.
Уколико би се Орбанова партија придружила ЕЦР, групацији у ЕП којој припадају и Браћа Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони, то би могло да промени однос снага у корист десничарскских евроскептика у наредном сазиву ЕП.
Bela kuća pozvala Katar da izvrš ipritisak na Hamas kako bi se oslobodili taoci

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Моравјецки:Подршка Орбану у одбрани од уцена,отворен за придруживање Фидеса ЕЦР се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.