Последњи дан за номинацију кандидата за Нобелову награду за мир

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2024, 15:25

Последњи дан за номинацију кандидата за Нобелову награду за мир

Норвешки комитет за Нобелову награду за мир ће закључно са данашњим даном примати номинације за ту награду за ову годину, а међу познатим кандидатима су мировни активисти који се залажу за прекид сукоба у Појасу Газе и Украјини. Фото: Танјуг/Angela Weiss/Pool Photo via AP, File Норвешки комитет >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за Нобелову награду држи номинације у тајности, али они који су имали право да номинују понекад јавно објављују своје изборе, пренео је АП.
Академици са Слободног универзитета у Амстердаму рекли су да су номиновали организације са седиштем на Блиском истоку EcoPeace, Women Wage Peace i Women of the Sun због њихових мировних напора за окончање сукоба између Израелаца и Палестинаца.
Универзитетски одсек за студије сукоба навео је да те организације окупљају заједнице да би се изградио мир на Блиском истоку са посебним фокусом на улогу жена и борбу против климатских промена.
Норвешка посланица Ингвилд Ветрхус Торсвик рекла је листу ВГ да је номиновала палестинског новинара Мотаза Азаизу за документовање услова у Појасу Газе.
Организација Међународног бироа за мир, која је добила награду 1910. године, саопштила је да је номиновала Руски покрет приговарача савести и Украјински пацифистички покрет за њихову посвећеност, како је навела, заштити од насиља оних који износе приговоре савести, посебно након почетка руске инвазије на Украјину у фебруару 2022.
Из истог разлога је номинована и белоруска организација Наша кућа.
Иранска активисткиња Наргес Мохамади, која се налази у затвору, добила је Нобелову награду за мир за 2023. за кампању за женска права и демократију у Ирану.
У њено име, награду су преузела њена деца тинејџери.
Награда за мир и друге Нобелове награде се додељују 10. децембра, на годишњицу смрти оснивача награде Алфреда Нобела 1896. године.
Bajden: Bilo bi dobro da Tramp ostane na glasačkom listiću

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Последњи дан за номинацију кандидата за Нобелову награду за мир се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.