Америка забележила рекордну продају оружја

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2024, 10:16

Америка забележила рекордну продају оружја

Продаја америчке војне опреме страним земљама у 2023. години порасла је за 16 одсто на рекордних 238 милијарди долара, саопштио је Стејт департмент, док „Глас Америке” указује да се многе земље боре да обнове арсенале исцрпљене подршком Украјини, како би се припремиле за велике >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сукобе. Фото: Unsplash/Unsplash+ „Локид Мартин” и „Џенерал Дајнамикс” задовољно трљају руке будући да очекују наруџбине за још стотине хиљада артиљеријских метака, стотине ракетних пресретача „патриот”, као и повећане поруџбине за оклопна возила.
Заједно са глобалном нестабилношћу, расте и вредност њихових акција. Или је можда боље рећи да заједно са њиховим акцијама расте и глобална нестабилност. Зависи ко како гледа. Јер, продаја и трансфер оружја сматрају се „важним спољнополитичким оруђем САД са дугорочним последицама по регионалну и глобалну стабилност”, признаје се и у саопштењу Стејт департмента.
Сукоби попут оног у Украјини, или рата који тренутно бесни у Појасу Газе, директно дакле издржавају америчку војну индустрију, па тако и не чуди упорност Бајденове администрације да разбукти све ове сукобе. Директна продаја компанија порасла је на 157,7 милијарди долара у фискалној 2023. години, док је продаја преко америчке владе порасла на 80,9 милијарди долара у истом периоду.
Продаја америчке војне опреме страним владама претходне 2022. године скочила је за 49 одсто на 205,6 милијарди долара. Ратно профитерство у свом најочигледнијем облику. Прошле године Пољској су тако продати ракетни системи „химарс” у вредности од 10 милијарди долара, затим су Немачкој продате ракете ваздух-ваздух средњег домета АИМ-120Ц-8 у вредности од 2,9 милијарди долара. Напредне ракете земља-ваздух отишле су Украјини. Управо овај део планете, тренутно је један од најкритичнијих и најнестабилнијих.
Постоје два начина на које стране земље купују оружје од САД: први су директни комерцијални уговори са компанијама, а други је да влада стране земље контактира са министром одбране или амбасадом САД у њиховој земљи. Оба начина продаје захтевају одобрење владе САД, преноси РТ Балкан.
Sve više Nemaca radi poslove vezane za obnovljive izvore energije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Америка забележила рекордну продају оружја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.