Лула сменио заменика шефа обавештајне службе због истраге

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2024, 09:58

Лула сменио заменика шефа обавештајне службе због истраге

Бразилски председник Луис Инасио Лула да Силва сменио је заменика директора националне обавештајне агенције Алесандра Моретија и четири шефа одељења, после тврдњи да је бразилска обавештајна агенција Абин незаконито шпијунирала непријатеље бившег председника те земље Жаира >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Болсонара. Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber Морети је оптужен да је пренео информације бившем шефу Абина, Александру Рамагему, политичару из странке Болсонара.
Истрага о наводном незаконитом шпијунирању политичара и судија се наставља док бивши бразилски председник тврди да она представља прогон њега и његове породице. Међутим, са тим се не слаже актуелни први човек Бразила, који је одбацио те наводе рекавши да његова влада не даје наређења савезној полицији.
Врховни суд Бразила је, како преноси ББЦ, у четвртак објавио документа у којима је агенција Абин оптужена за праћење и незаконито прислушкивање кључних политичких и правосудних личности који су критиковали бившег бразилског председника, међу којима су биле и три судије Врховног суда и председник доњег дома Конгреса Бразила.
Полиција је, према речима судије бразилског Врховног суда, идентификовала Болсонаровог сина Карлоса као део „политичког језгра“ за које се сумња да је наручило илегално шпијунирање. Суд је у понедељак одобрио рације у кући и канцеларијама Карлоса, који је градски одборник Рио де Жанеира.
Прошле недеље полиција је претресла канцеларију и кућу Рамагема, који је негирао оптужбе, преноси агенција Ројтерс.
Полиција сумња да је Абин користио израелски софтвер познат као „ФрстМајл“ за илегално праћење мобилних телефона. Левичар Лула тесно је победио Болсонара, политичара крајње деснице, у другом кругу председничких избора у Бразилу 30. октобра 2022. године.
Болсонари је забрањено да се кандидује већ осам година након што је неосновано сумњао у бразилски електронски систем гласања.
Lavrov: Rusija radi na otkrivanju porekla oružja kojim je Kijev oborio Il-76

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лула сменио заменика шефа обавештајне службе због истраге се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.