Хаг: МСП саопштио да не одбацује случај у коме се Израел оптужује за геноцид

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jan.2024, 14:56

Хаг: МСП саопштио да не одбацује случај у коме се Израел оптужује за геноцид

Међународни суд правде (МСП) саопштио је данас да неће одбацити случај у коме је Јужна Африка оптужила Израел за геноцид над палестинским становништвом у Појасу Газе. Фото: Танјуг/AP Photo/Patrick Post „Суд сматра да не може да удовољи захтеву Израела да се тај случај скине са опште листе“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекла је судија Џоан И. Донахју.
Судија Донахју је закључила да суд има „прима фацие“ надлежност, што значи да се овај случај може наставиту, преноси Гардијан.
Према претходно донетој одлуци, МСП се данас неће бавити главним питањем геноцида, већ ће само размотрити могуће хитне мере за Појас Газе, како би се спречило да се тај конфликт погорша, док суд прегледа цео предмет, што је процес који обично траје годинама.
Раније овог месеца, Јужна Африка је затражила од МСП-а да наредни хитну обуставу разорне израелске војне кампање у Гази.
Јужну Африку је, у међувремену, на различите начине подржало 30 земаља и организација.
Израел је одбацио оптужбе о геноциду и навео да има право да се брани, као и да је циљао је милитанте Хамаса, не палестинске цивиле.
Meksiko: Dobrovoljačka policija regrutuje srednjoškolce zbog porasta kriminala

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хаг: МСП саопштио да не одбацује случај у коме се Израел оптужује за геноцид се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.