Председник Пољске помиловао осуђене бивше посланике опозиције

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jan.2024, 21:15

Председник Пољске помиловао осуђене бивше посланике опозиције

Председник Пољске Анджеј Дуда помиловао је данас поново, овог пута у складу са законима, двојицу правоснажно осуђених бивших посланика претходне власти, бившег министра унутрашњих послова Маријуша Камињског и његовог заменика Маћеја Воншика, које шеф државе и његова опозициона >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << странка Право и Правда називају политичким затвореницима Владе премијера Доналда Туска. Фото: Танјуг/AP/Seth Wenig Камињски и Воншик осуђени су неправоснажно 2015. године као бивши челници Централог бироа за борбу против корупције због злоупотребе службеног положаја, фалсификовања докумената и прислушкивања без одобрења судова у покушају да увуку неугодног мањег коалиционог партнера у тадашњој влади странке Право и Правда, Анджеја Лепера, у корупционашку аферу.
Председник Дуда их је тада помиловао, али је Врховни суд Пољске прошле године пресудио да није на то имао право док пресуда не постане правоснажна и затражио да се обнови суђење, те су крајем децембра правоснажно осуђени на две године затвора, а ухапшени су у Председничкој палати 9. јануара, где их је крио председник Дуда.
„Ја нисам могао да се помирим с тим, сматрам да то уништава Пољску да људи који су се борили против корупције буду за њу осуђени. Судови су имали друго мишљење и ту се води правни спор. У затвору су, почели су штрајк глађу ситуација је напета. Узимајући у обзир узнемирење у друштву због начина како су се понели према њима одлучио сам да их опет помилујем”, казао је данас пољски председник, преноси Бета. Министар правде и главни тужилац Адам Боднар препоручио је данас председнику Дуди да их не помилује, премда је то мишљење само процесне природе и председника не обавезује.
Иако је и данас председник Дуда о Камињском и Воншику говорио као о жртвама нове владе премијера Доналда Туска и кристално чистим и поштеним борцима против корупције и сам лидер Права и Правде Јарослав Качињски признао је да јесу кршили прописе али је то назвао тривијалним фалинкама а Пољаци у анкетама захтевају да обојица издрже казну као било који обични осуђени грађанин.
У анкети SW riserch 57 одсто Пољака изјаснило се против помиловања, док једва 18 одсто сматра да помиловање заслужују.
Анджеј Дуда апеловао је данас на министра Боднара да се максимално убрза поступак и да пре свега Камињски, коме се погоршало здравље јер већ 14 дана  штрајкује глађу, а има шећерну болест, буде пуштен одмах из затвора.
Експерти упозоравају да они, чак и ако се све убрза, могу да буду пуштени тек ујутру.
Мелони: Италија ће за три године зарадити 20 милијарди евра од приватизације

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Председник Пољске помиловао осуђене бивше посланике опозиције се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.