Срби предају потписе, Приштина на потезу

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jan.2024, 21:01

Срби предају потписе, Приштина на потезу

У четири општине на северу Космета – Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку – завршено је потписивање петиције за смену нелегитимних албанских „градоначелника”. Фото: Танјуг/Дописништво КиМ Они су с тек нешто више од три одсто гласова на прошлогодишњим >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << локалним косовским изборима, које су Срби бојкотовали, фактички отели функције у општинама где је 95 процената српски живаљ, а сада Приштина чини све да би српском народу отежала пут до њиховог смењивања.
Надмудривање представника грађанске иницијативе из редова Срба с косовском локалном администрацијом која се „позивала на косовске законе” трајало је више од месец дана. Овај део поступка закључен је у недељу, када су петицију последњи потписивали житељи Зубиног Потока, где локалну самоуправу „води” Измир Зећири.
Прикупљена је и довољна подршка за смене Ердена Атића, који је „градоначелник” северне Косовске Митровице, Илира Пеција у Звечану и Љуљзима Хетемија у Лепосавићу, у којем су грађани јуче рано по подне већ предали потписе.
У овој локалној самоуправи четворица „градоначелника” јуче су одржала и састанак, преноси „Косово онлајн”. Својих 4.148 потписа потписа предали су у току јучерашњег дана и грађани Косовске Митровице.
Сада, након што су Срби испоштовали законску процедуру, а успут наилазили на саплитања и различита тумачења административног упутства које је било основ да се крене с потписивањем петиције, на реду је локална, односно централна привремена приштинска власт.
Чак и у случају да воља Срба, али и грађана на северу покрајине не буде саботирана, изборе за нове градоначелнике тешко је очекивати пре новембра ове године. Осим ако се четири садашња албанска „градоначелника” не предомисле и поднесу оставку, што је, судећи по њиховим изјавама, јако тешко и „нереално”. Оно што је посебно забринуло Србе након избора јесте то што су у општинама Звечан, Лепосавић и Зубин Поток албански „градоначелници” насилно уз бруталну употребу силе специјалаца Росу и Кфора заузели зграде, док је у Косовској Митровици Атић сео у фотељу општинске зграде, наводећи да је грађена средствима Приштине.
Откако су заузели позиције, сва четворица су почела да спроводе своје мере и законе науштрб Срба, а у томе предњачи Ерден Атић. Један од најдрастичнијих примера је присвајање 2,7 хектара српске земље на којој се налази и општина Косовска Митровица која функционише у српском систему, а где Приштина намерава да гради базу, иако демантује тврдећи да ће то бити регионални полигон за обуку возача.
За то време Курти наставља и бруталне полицијске акције, па је тако јуче забележен упад у магацин робе широке потрошње у Звечану, што је само наставак серије упада у објекте с прехрамбеном робом које држе Срби у остале три општине.
Ана Брнабић: Вучић не подлеже притисцима, зато крећу на његову породицу

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Срби предају потписе, Приштина на потезу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.