Вакцина која смањује „лош“ холестерол прошла прву фазу испитивања

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jan.2024, 09:26

Вакцина која смањује „лош“ холестерол прошла прву фазу испитивања

Да би се смањио „лош” холестерол обично се преписују статини – лекови који сузбијају синтезу ове супстанце, али ова метода има и озбиљне нежељене ефекте. Решење проблема може бити стварање вакцине. Фото: Unsplash/Unsplash+ Високи нивои липопротеина ниске густине (ЛДЛ), или такозваног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „лошег“ холестерола, повезани су са нагомилавањем плака на зидовима артерија, што може довести до сужавања и стварања крвних угрушака.
Добра вест је да су научници са Медицинског факултета Универзитета у Новом Мексику почели да раде вакцину која може да контролише нивое ЛДЛ без додатне употребе статина.
Ова вакцина је „програмирана“ да блокира протеин ПЦСК9 који се производи у јетри и негативно регулише метаболизам „лошег“ холестерола.
Истраживачи су користили љуску неинфективне вирусне честице као основу за вакцину, а затим су на њу причврстили мале комадиће протеина ПЦСК9. Циљ ове манипулације био је да се натера имуни систем да развије снажан одговор на овај протеин, чиме се приморава да се понаша скромније. Нови приступ је већ успешно тестиран на мишевима и мајмунима.
Истовремено, највећу ефикасност показала је двовалентна вакцина, која је била усмерена на два епитопа ПЦСК9 одједном, односно два молекула антигена препозната од стране имунолошког система.
Следећи корак биће проналажење средстава за производњу вакцина и клиничка испитивања на људима. На жалост, научници упозоравају да би то могло потрајати годинама, преноси сајт „Руско здравље“.
Da li veštačka inteligencija može čitati emocije?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вакцина која смањује „лош“ холестерол прошла прву фазу испитивања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.