Да ли вештачка интелигенција може читати емоције?

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jan.2024, 09:21

Да ли вештачка интелигенција може читати емоције?

Лице је огледало човековог емоционалног стања. Несвесно „читамо“ изразе лица једни других, што нам служи као важан начин невербалне комуникације. Али може ли вештачка интелигенција (АИ) то учинити? Фото: Pixabay/51581 Верује се да се способности вештачке интелигенције завршавају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тамо где су потребни разумевање емоција и способност емпатије.
Међутим, недавно су психолози са Универзитета у Базелу пружили доказе да се паметне неуронске мреже могу научити да поуздано одређују емоционално стање људи.
У својој студији, истраживачи су користили стандардизовани систем кодирања који је 1970-их развио Паул Екманн, који повезује основне емоције као што су срећа, гађење или туга са изразима лица на слици или видеу. Након гледања више од 950 сати видео снимака са 23 пацијента, неуронске мреже су научиле да процењују изразе лица поуздано као професионални психотерапеут.
Штавише, били су још бољи у хватању микроекспресија које би могле да промакну особи. Дакле, АИ би могао да постане важан алат у психотерапији, способан да открије емоционално значајне тренутке у разговору. „Међутим, терапеутски рад се и даље бави првенствено људским односима и остаје људски домен“, закључили су аутори студије, преноси сајт руско “Здравље“.
Čačak: Cena ogrevnog drveta nepromenjena, 8.000 dinara kubni metar

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли вештачка интелигенција може читати емоције? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.