Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jan.2024, 18:00

Која је тренутно најстарија кафана у Новом Саду и како се она некада звала?

Нови Сад је одувек важио за место у коме су се рађале историјске идеје и места, а приче о таквом времену јављају се сваки дан. Попут културних и научних институција, чувених занатских радњи, новосадских улица, тема прошлости је и боемски живот града. Наиме, некадашње кафане биле >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су радо место окупљања бројних Новосађана. Иако су кафане од пре неколико векова затворене, може се говорити о онима које су тренутно најстарије и које засигурно уживају статус међу другима. Фото: Градске инфо Шта је кафана и колико су оне у Новом Саду биле популарне? Кафана је угоститељски објекат чији назив потиче од речи кафа, која се у таквим објектима служила. Сматра се да су кафане произашле још из времена Османлија, а да је током турске владавине ова врста локала стигла и на наше подручје. Кафана је врло брзо постала свакоднивница и у Средњој Европи, па се с тога не треба чудити што су током 17. и 18. века на простору некадашње Аустроугарске и Балкана ницале чувене кафане у којима су се редовно пиле кафе, окупљали интелектуалци, уметници и боеми ћаскајући о друштвеним приликама у Европи и свету.
У Новом Саду традиција испијања кафе у чувеним новосадским кафанама постоји од 18. века и ту су се окупљале бројне знамените новосадске личности, од писаца, сликара, политичара, адвоката…
Да је кафана некада имала значајно место у друштву те да се не може поредити са оним што ми данас сматрамо под кафаном, показује и историја. Бројна култна места којих више нема, а о којима се може пронаћи само у историјским списима, није ни налик оног што се данас сврстава у ноћни живот, у коме се најмање наручује кафа.
У Новом Саду се тренутно два места воде као најстарије кафане. То су кафана „Рибар“ и бирцуз „Липа“. Разлика између ова два локала је врло мала, јер оба имају исту намену, али је бирцуз „Липа“ поред кафанаског епитета имао и ресторански, с тога се овог пута пише о најстаријој кафани „Рибар“ и о њеној историји.
Кафана „Рибар“ некада звана „код Црног јарца“ Кафана „Рибар“ налази се на адреси Дунавска 21. Не само да се налази у једној најлепших новосадаских улица, већ и сам објекат у коме се кафана налази крије причу. Наиме, кућа у којој је смештена овај локал датира из 18. века и сматра се једним од најстаријих кућа у граду. У то време није постојала кафана под називом „Рибар“, већ се звала „код Црног јарца“. Аутентичност куће која је била место бомеског живота нестала је током 19. века, након бомбардовања, али је врло брзо је сама кућа обновљена.
Данас кућа представља једну од најлепших и најстаријих архитектонских дела.
У кући, на њеном спрату, бележи се да је живео и Васа Пелагић.
Данас позната кафана „Рибар“ у којој се понајвише окупља младо становништво, настала је у другој половини 20. века и постоји и дан данас.
Новосадска кафана која је била „културна институција“ – место дружења Милетића, Јакшића, Змаја и других (ФОТО)

Најлепше слике Ђуре Јакшића – некада у новосадској кафани, а део и данас изложен у Новом Саду (ФОТО)

“Kod fazana” se opet otvara na istom mestu nakon 145 godina – Ovaj restoran se spominje kao prvi u Novom Sadu, a u njemu se održavali balovi i predstave (FOTO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Која је тренутно најстарија кафана у Новом Саду и како се она некада звала? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.