У односу на прошли век, просечан Европљанин данас дупло старији – Јапанци на првом месту по старости становништва, а ево на ком месту је Срб

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jan.2024, 19:04

У односу на прошли век, просечан Европљанин данас дупло старији – Јапанци на првом месту по старости становништва, а ево на ком месту је Срб

У свету, према последњим доступним подацима живи преко 8 милијарди људи. Само у Азији живи 4,3 милијарди људи што чини више од 60 одсто светске популације. Фото: Pixabay/Pexels „Смањење наталитета, повећање животног века и модеран стил живота – све то су фактори који су довели до тога >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да је просечан становник у практично свим европским државама данас око 15 до 20 година старији него половином прошлог века. На светском нивоу, први на табели по ‘старини’ је Јапан чији просечан становник има скоро 50 година (48.6), док је у Европи најстарији просечан Немац са 47.8 година. Испод њих налази се просечан Италијан (46.5), Грк (44.5) и Словенац (44.9), док се изнад Србије по овом параметру налази и просечан Хрват који је малкице старији од Србина, са 43.9 године у просеку. Са друге стране, најмлађе становништво у Европи има Албанија чији просечан становник има 34.3 године“, стоји у објави.
 







Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

















 
Objavu dijeli Geografski kutak (@geokutak)


Подаци о становништву се добијају на основу пописа Попис је процес пописивања становништва и његових карактеристика на једној територији. На основу пописа сазнајемо о полу, старости, расној припадности, народности, вероисповести, брачном стању и степену образовања
становништва.
Број живорођених и умрлих у Србији У Републици Србији, у периоду јануар-новембар 2023. године, број живорођених је износио 56 001. У односу на исти период претходне године, када је број живорођених износио 56 807, бележи се пад од 806 односно за 1,4%.
Број умрлих у Републици Србији у периоду јануар‒новембар 2023. године износио је 88 440 и, у поређењу са истим периодом претходне године, када је број умрлих био 102 126, бележи се пад од 13 686 или за 13,4%.
Kako ugasiti želju za nezdravom hranom?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У односу на прошли век, просечан Европљанин данас дупло старији – Јапанци на првом месту по старости становништва, а ево на ком месту је Србија се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.