Да ли знате да чишћење ушију штапићима за уши може да буде опасно? Ево и зашто!

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jan.2024, 15:00

Да ли знате да чишћење ушију штапићима за уши може да буде опасно? Ево и зашто!

Ушни восак је комбинација церумена, који производе лојне жлезде да би кожа у уху била влажна, и мртвих ћелија коже које се избацују из ушног канала. Фото: Pixabay/moritz320 Уши су „дизајниране“ да се саме чисте избацивањем церумена из канала, а гурањем штапића у уши нарушавамо ту „равнотежу“ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и то може чак довести до повећања производње церумена.
Осим тога, покушајем да очистимо ушни канал штапићима за уши, можемо учинити и супротно, односно угурати церумен у канал и таквим редовним радњама, временом, можемо створити „чеп“ који на крају треба уклонити од стране докторa.
Не само да ушни восак спречава накупљање прашине и прљавштине око бубне опне, већ пружа и антибактеријску заштиту и подмазује уво.
Када се ушна восак осуши, сваки покрет чељусти помаже да се ушна восак помери ка споља. Не испирати водом Свакако би требало да избегавате чишћење ушију шприцем за убризгавање воде у уво.
Иако ово звучи као безбедан метод за испирање воска, вода се може „заробити“ иза церумена и узроковати његово бубрење због влаге и створити проблем.
Међутим, постоји нешто што можете учинити сами код куће. Ставите кап или две водоник пероксида у ухо 10 минута пре туширања. Пероксид ће растворити церумен и нечистоће и испрати се током туширања, кажу лекари.
Ово можете урадити једном месечно. Ако вам је кожа око ушног канала сува и због тога се церумен више лучи у ушном каналу, сваки дан ставите неколико капи минералног уља у уво да би канал био влажан.
То је као стављање лосиона на кожу. Будите опрезни ако сте имали операцију уха или рупу у бубној опној, у том случају немојте радити ништа од овога, већ се консултујте са својим лекаром.
Ljudi koji konzumiraju više ovog povrća imaju manji rizik od hipertenzije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате да чишћење ушију штапићима за уши може да буде опасно? Ево и зашто! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.