Ђурић: Кампања Куртија против Тени јер је дигла глас против прогона Срба на КиМ

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jan.2024, 13:30

Ђурић: Кампања Куртија против Тени јер је дигла глас против прогона Срба на КиМ

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на друштвеним мрежама покренуо „неукусну и неистинуту“ кампању против америчке конгресменке Клаудије Тени, због тога што је она имала храбрости да дигне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << глас против кршења људских права и континуираног прогона Срба на КиМ. Фото: Танјуг/Сава Радовановић „Њени позиви на мир и нормализацију односа у региону очигледно сметају онима који имају супротну агенду. Непотребно је рец́и да њено заговарање и промоција пријатељства између Србије и САД мора бити велики трн у оку Куртију“, навео је Ђурић на платформи X.
Ђурић је истакао да су оптужбе да је Тени „просрпски пристрасна“ потпуно неутемељене.
Ђурић је подсетио да је Тени била међу првима који су пружили помоћ свим избеглицама из бивше Југославије које су избегле у њен родни град Њу Хартфорд у америчкој држави Њујорк.
„Конкретно, потрошила је (Тени) стотине сати времена и хиљаде долара да помогне и подржи босанске породице које су дошле у Њу Хартфорд, док је њена породична фирма чак донирала хиљаде долара за штампање и издавање првих босанских новина у САД под називом „Мостови“, навео је Ђурић.
Ђурић је додао да би било боље да Куртијев режим брине о сопственој репутацији уместо што покушава да блати свакога ко није у складу са њиховом „слабо прикривеном етнонационалистичком, тоталитарном и назадном идеологијом“.
Конгресменка из Њујорка и копредседавајућа српског кокуса у Конгресу Клаудија Тени поднела је у децембру прошле године предлог закона којим би била обустављена сва помоћ Приштини док не испуни своје обавезе.
Она је у саопштењу истакла да Приштина није испунила многе од својих кључних обавеза према споразуму, као што је формирање Заједнице општина са српском већином и да је ускратила једнака права Србима на КиМ. „Сведоци смо угњетавања и дискриминације косовских Срба због неспровођења кључних одредби Бриселског споразума из 2013. године. Императив је да Сједињене Државе заузму став у корист демократије, мира и стабилности у региону“, поручила је тада Тени.
Она је, такође, 11. јануара истакла да је одлука Стејт департмента да САД испоруче Приштини ракете „Џевелин“ погрешна, опасна и невероватно запаљива и да повећава вероватноћу од избијања новог сукоба.
Petković informisao ambasadorku Nemačke o položaju srpskog naroda na KIM

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђурић: Кампања Куртија против Тени јер је дигла глас против прогона Срба на КиМ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.