Да ли знате да чај од шипка има више витамина Ц од лимуна!

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jan.2024, 18:00

Да ли знате да чај од шипка има више витамина Ц од лимуна!

Чај од шипка је савршен зимски напитак који ће вас окрепити и ојачати имунитет јер има 50 пута више витамина Ц од лимуна. Фора је само у начину припреме. Фото: Pixabay/MockupGraphics Шипак се бере у октобру и почетком новембра и треба га увести у исхрану ако желите јак имунитет. Пун је витамина >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ц, витамина Б2, каротена, мангана, пектина и лимунске киселине.
Чај од шипка се препоручује за јачање имунитета, у случајевима упале бубрега, уклањања каменца и песка из бубрега. Чисти крвне судове, помаже у одржавању нормалног варења, опушта тело, смирује упалне процесе.
Кувањем чаја или џема од шипка на температури већој од 60 степени губи се витамин Ц, али се чувају многи други фитонутријенти који нису термолабилни. Поред џема и чаја, сирови шипак се може користити и тако што ћете воће очистити, исецкати и додати, на пример, у смути или салату.
Иако се током кувања џема губи витамин Ц, остале корисне материје које шипак садржи остају у њему, па је свакако много здравији од неког џема лошег квалитета.
Постоји много рецепата за прављење чаја од шипка, али издвајамо овај: Рецепт за чај од шипка
Оперите, очистите и исеците једну кашичицу шипка на четвртине.
Прокувати 200 мл воде и оставити да се охлади.
Када се охлади додати шипак, поклопити и оставити да одстоји око 20 минута.
По жељи додајте лимун или кашичицу меда и пијте 1-2 шоље дневно.
Ove namirnice sagorevaju masti

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате да чај од шипка има више витамина Ц од лимуна! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.