Људи који конзумирају више овог поврћа имају мањи ризик од хипертензије

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jan.2024, 15:01

Људи који конзумирају више овог поврћа имају мањи ризик од хипертензије

Тим научника је открио да људи који конзумирају више производа на бази парадајза имају мањи ризик од хипертензије. Фото: Pixabay/Gadini Потрошња парадајза, укључујући производе на бази парадајза, је корисна у превенцији и управљању хипертензијом.
Повећана конзумација парадајза >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << смањује ризик од хипертензије за 36 одсто, док умерена конзумација снижава крвни притисак. Током три године пратили су 7.056 мушкараца и жена старости од 55 до 80 година, од којих је 5.821 имао висок крвни притисак, који повећава ризик од срчаног удара, болести срца, можданог удара, болести бубрега и многих других болести.
Учесници су подељени у четири групе према потрошњи парадајза: мање од 44 грама, између 44 грама и 82 грама, 82 грама до 110 грама и више од 110 грама
Људи који конзумирају више производа на бази парадајза имају мањи ризик од хипертензије. Ту спадају сирови парадајз, парадајз сос и гаспачо, хладна супа од поврћа… Аутори су ове здравствене предности приписали органском једињењу ликопен.
Калијум такође може играти улогу, јер се показало да помаже у сузбијању штетних ефеката соли код људи са високим крвним притиском.
Свежи парадајз средње величине садржи приближно 290 милиграма калијума и 4 милиграма ликопена, док чинија парадајз супе садржи око 25 милиграма ликопена и 280 милиграма калијума.
Други извори ликопена и калијума су лубеница, кајсије, бруснице, банане и печурке. Упркос пружању убедљивих доказа, аутори су охрабрили људе да парадајз не сматрају „чаробном храном“, већ „важним елементом разноврсне и здраве исхране“.
Namirnice zbog kojih lučimo dopamin!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Људи који конзумирају више овог поврћа имају мањи ризик од хипертензије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.