Зашто је боље бити пети у реду него први?

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jan.2024, 11:16

Зашто је боље бити пети у реду него први?

Мислите да нема ништа горе него чекати у реду који се никако не смањује? Има, а то је да будете први у реду. До овог изненађујућег закључка дошли су немачки научници који су спровели серију експеримената како би установили како се људи осећају на почетку реда. Фото: Pexels/Zhang Kaiyv У >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << првом експерименту, испитаници су имали обавезу да заврше неке задатке на компјутеру с тим што је једној групи „упадао“ човек који их је стално питао кад ће завршити јер му треба рачунар, док је другима речено да не морају да журе. У друга два експеримента, посматрани су редови испред банкомата и у супермаркету. У сва три случаја се показало да је људима нелагодно кад други чекају, поготово ако су они сами неочекивано брзо дошли на ред. Кривац је наш урођени осећај за правду и социјални притисак који налаже да што пре завршимо своју трансакцију ако је много људи иза нас. Због тога ћемо у супермаркету, када се иза нас формира дуг ред, бити напетији, брже ћемо паковати робу и плаћати рачун и показати мање позитивних емоција попут осмеха, контакта очима и захвалности. И што је ред иза нас дужи, осећање непријатности се увеличава.
С друге стране, људи који дуго чекају осећају да су зарадили право да узму онолико времена колико им је потребно и зато натенане и без журбе завршавају посао због ког су дошли.
U ovo doba dana se rađa najviše beba: Evo zašto je to tako

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто је боље бити пети у реду него први? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.