Куповна моћ потрошача у ЕУ остаје непромењена

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jan.2024, 09:47

Куповна моћ потрошача у ЕУ остаје непромењена

Куповна моћ грађана Немачке вероватно ће се у новој години задржати на нивоу из 2023, јер ће раст цена неутралисати већи расположиви доходак домаћинстава, показују прогнозе компаније за истраживање тржишта ГФК. Фото: Unsplash/Unsplash+ Нето расположиви доходак по становнику износиће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у овој земљи у просеку 27.848 евра годишње, израчунали су у ГФК-у.
Износ обухвата и државне трансфере попут пензија, накнада за незапосленост и дечје додатке.
Најмањи износ за личну потрошњу, становање, слободно време и штедњу, од 24.702 евра годишње, имаће на располагању грађани Бремена, а највише – 30.130 евра – становници Баварске. У поређењу са 2023. годином, тај износ ће на нивоу Немачке бити већи 2,8 одсто, то јест 767 евра по становнику.
Али када се урачуна и инфлација, биће отприлике исти као и 2023.
Повећање расположивог дохотка бар ће амортизовати инфлацију, која би у овој години, према прогнозама Бундесбанке, требало да износи 2,7 одсто, рекао је стручњак за малопродају ГФК-а Филип Војтех. Како преносе тамошњи медији, грађани су због политичке неизвесности тек ограничено склони потрошњи и у овој години вероватно ће поново више штедети.
Povraćaj novca po slobodnoj proceni menadžera

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Куповна моћ потрошача у ЕУ остаје непромењена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.