У Естонији ухапшен руски професор због сумње да је шпијунирао за рачун Москве

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jan.2024, 21:02

У Естонији ухапшен руски професор због сумње да је шпијунирао за рачун Москве

Естонска полиција ухапсила је данас руског професора који предаје на најпрестижнијем универзитету те балтичке земље због сумње да је шпијунирао за рачун Москве, саопштено је из естонске владе. Фото: Pixabay/Jody Davis Естонска безбедносна служба саопштила је да је покренула истрагу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << против Вјачеслава Морозова, руског држављанина и професора међународне политике на Универзитету у Тартуу, због његове наводне умешаности у обавештајне активности које су имале за циљ да наруше националну безбедност Естоније, преноси АП.
Влада је саопштила да „с обзиром да се предузимају процедуре да се потврди оптужба“, не може бити објављено више детаља.
„Овај случај је последњи у низу од више од двадесет претходних и илуструје жељу руских обавештајних служби да се инфилтрирају у различите области естонског живота, укључујући научни сектор“, поручило је начелник безбедносне службе Марго Палосон и додао да је Русија веома заинтересована за безбедносну ситуацију у Естонији.
Он је рекао да је Морозов редовно одлазио на састанке у својој земљи са руским руководиоцима.
Универзитет у Тартуу је највећи и најстарији у Естонији, основан 1632, а Морозов је са универзитетом сарађивао од 2010, да би од 2016. до 2023, до хапшења, радио као професор међународне политичке теорије.
Tramp: Vrlo brzo ću rešiti rat Rusije i Ukrajine, poznajem Putina i Zelenskog

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Естонији ухапшен руски професор због сумње да је шпијунирао за рачун Москве се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.