Норвешка: Европа и савезници раде на концепту уједињене палестинске владе

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jan.2024, 14:30

Норвешка: Европа и савезници раде на концепту уједињене палестинске владе

Поједине европске земље, укључујући Норвешку, арапски савезници и САД раде на концепту уједињене палестинске владе, која би могла да привуче средства за реконструкцију уништеног Појаса Газе, саопштио је данас на Светском економском форуму у Давосу министар спољних послова >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Норвешке Еспен Барт Аиде. Фото: Танјуг/Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix via AP „Бројне земље раде са нама. Покушавамо да изградимо владу широког јединства. Оно што можемо да учинимо је да радимо на палестинском јединству и размишљамо о моделима за постизање овог циља са заинтересованим земљама“, рекао је Барт Аиде, изоставивши које земље су у питању.
Норвешка сматра да уједињене палестинске територије треба да води Палестинска самопурава, али „предуслов је да то мора бити оно што Палестинци желе“, додао је. Барт Аиде је истакао да се брзо развија рад на решењу о две државе како се сукоб не би проширио у региону, али да само САД и израелски народ могу да утичу на став Тев Авива, преноси Ројтерс.
Позиви за решењем две државе раширили су после напада Хамаса на Израел 7. октобра, након чега је 24.000 Палестинаца у Гази убијено од стране израелске војске, више од 300 ухапшено на Западној обали. Споразум о две државе створио би државу за Палестинце на Западној обали и у Појасу Газе уз независан Израел.
Норвешка је била посредник у преговорима 1992-1993 између Израела и Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), који је довео до споразума из Осла 1993.
Палестинска самопурава, успостављена према том споразуму, има ограничену власт на Западној обали и водила је разговоре са Израелом о палестинској држави пре прекида дијалога 2014. године.
Од преговора у Ослу, Норвешка је председавала координисаном донаторском групом међународне помоћи Палестинцима, Ад хоц комитета за везу (АХЛЦ), и сарађивала са другим државама у покушају да оживе дипломатски канал између Израела и Палестинаца.
Iran lansirao rakete prema Iraku i Siriji zbog bezbednosnih pretnji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Норвешка: Европа и савезници раде на концепту уједињене палестинске владе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.