Горчина, киселост, метални или слатки укус у устима: Ово су могући разлози!

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jan.2024, 15:01

Горчина, киселост, метални или слатки укус у устима: Ово су могући разлози!

Лош укус у устима може бити симптом различитих стања, од безопасних до озбиљних. Било да се ради о горчини, киселости, металном или слатком укусу, могући узроци су различити. Фото: Pixabay/Anemone123 Стога је важно пажљиво размотрити недавну исхрану, опште здравствено стање, па чак и историју >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << болести породице.
Могући узроци и решења Дијабетес Ако тело има проблема са регулацијом шећера у крви, може се појавити необичан слатки укус у устима. Смањена апсорпција цинка, узрокована дијабетесом, може изазвати горак осећај.
Стрес и анксиозност Висок ниво стреса може узроковати смањену производњу пљувачке, што доводи до сувих уста и необичног укуса. Пљувачка је важна за здравље усне дупље и борбу против бактерија.
Орална хигијена Недостатак правилне оралне хигијене може подстаћи раст штетних бактерија у устима, што може довести до чудног укуса и потенцијалних проблема са зубима и деснима.
Трудноћа Метални укус у устима често је повезан са трудноћом због хормоналних промена које утичу на чула. Ове промене обично пролазе у трећем тромесечју трудноће.
Недостатак цинка Недостатак цинка може изазвати необичан укус у устима, јер цинк утиче на пупољке укуса. Промене у исхрани могу помоћи у побољшању нивоа цинка.
Грип или прехлада Горак укус на језику током грипа или прехладе је нормална реакција имуног система, који производи протеине за борбу против инфекције.
Нежељени ефекти лекова Разни лекови, као што су антибиотици, антиинфламатори или агенси за лечење хипертензије, могу изазвати различите укусе у устима као нежељени ефекат. Ови ефекти обично нестају након завршетка терапије.
Важно је напоменути да ако се необичан укус у устима настави или погорша, препоручује се консултација са медицинским стручњаком ради дијагнозе и одговарајућег лечења.

Gde odlaze masne naslage kada izgubite na težini?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Горчина, киселост, метални или слатки укус у устима: Ово су могући разлози! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.