Научници пратили чудан сигнал из свемира

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jan.2024, 09:19

Научници пратили чудан сигнал из свемира

Астрономи су пратили један од најмоћнијих и најудаљенијих брзих радиоталаса (ФРБ) икада откривених и пронашли његов извор – ретку групу галаксија које изгледају као мрља. Фото: Pixabay/0fjd125gk87 Интензиван сигнал ФРБ 20220610А је први пут откривен 10. јуна 2022. године, достигавши Земљу након >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што је прешао невероватних 8 милијарди светлосних година. Шта су тачно брзи рафали радиоталаса? ФРБ су једна од најфасцинантнијих мистерија у универзуму. Ово су изузетно моћни сигнали, неки ослобађају више енергије од 500 милиона Сунца и трају мање од трептаја ока.
Једна од најважнијих карактеристика ФРБ-а је да су краткотрајни и непредвидиви. Обично се појављују изненада на неком делу неба и трају само неколико милисекунди. Научници утврдили одакле долази блесак
ФРБ 20220610А трајао је мање од једне милисекунди, али је био четири пута моћнији од претходно откривених ФРБ-ова. Током свог кратког праска, ослободио је онолико енергије колико Сунце ослободи за 30 година.
Користећи податке са радио телескопа Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) и у Западној Аустралији и врло великог телескопа у Чилеу, научници су успели да утврде одакле долази овај моћни радио бљесак. Његов извор је била огромна небеска „мрља“, за коју се у почетку сматрало да је неправилна галаксија или група од три галаксије.
Али сада су астрономи схватили да се заправо ради о групи од најмање седам галаксија, које су толико близу једна другој да би све могле да стану унутар Млечног пута, пише CNN. Необична група галаксија
Чини се да је ова необична група галаксија у интеракцији или је можда у процесу спајања, кажу научници.
Nakon erupcije vulkana na Islandu, lava stigla do kuća u gradu Grindavik

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Научници пратили чудан сигнал из свемира се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.