Зашто је магнезијум важан минерал?

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jan.2024, 20:00

Зашто је магнезијум важан минерал?

Магнезијум, минерал који је неопходан за бројне биохемијске процесе у телу. Фото: Pexels/Karolina Grabowska Метаболизам угљених хидрата, протеина, калцијума, витамина Ц, фосфора, натријума и калијума, функционише захваљујући управо магнезијуму. Изузетно је битан за рад мишића и нервног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << система.
Шта указује на недостатак магнезијума? Мучнина, повраћање, губитак апетита, умор и слабост су знаци недостатка овог важног минерала. Такође, уколико сте у већем дефициту магнезијума, може доћи до појаве грчева, али и поремећаја срчаног ритма.
С друге стране, ако се претера са магнезијумом, он ће се путем урина избацити из тела, наравно предуслов тога јесте да имате здраве бубреге. Ипак, превише магнезијума може изазвати грчеве или мучнину.
Недостатак магнезијума може бити последица тога што наше тело превише ослобађа овај минерал или са друге стране не уносимо га довољно кроз исхрану.
Низак ниво магнезијума, може довести до дијабетеса типа 2, мигрене и високог крвног притиска.
Како магнезијум утиче на наше здравље?
1. Штити нас од упале Магнезијум је важан код зацељивања рана, али и у борби са вирусима. Магнезијум може помоћи када се наш имуни систем бори са неком евентуалном болешћу, тако што стаје на пут вирусима и другим упалним процесима.
2. Важан за кости Магнезијум је сјајна заштита костима, јер спречава губитак коштане масе и остеопорозу. Доказано је да жене код којих се јави остеопороза, имају и снижене вредности овог важног минерала.
3. Штити наше срце Уколико сте имали неке проблеме са срчаним ритном, вам је кардиолог пре свега преписао магнезијум. То је зато што је он изузетно важан за наше срце, јер помаже срцу да пумпа крв.
Ако уносите довољне дозе магнезијума, можете смањити шансу појаве поремећеног рада срца или срчаног удара.
Такође, он помаже код одржавања оптималног крвног притиска.
4. Смањује мигрене Магнезијум спречава затезање крвних судова, а тиме спречава појаву мигрена.
5. Смањује шансу за појаву дијабетеса Магнезијум обезбеђује инсулину нормално лучење, а тиме се обезбеђује да ниво шећера у крви буде стабилан.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska Намирнице са највише магнезијума су: – Орашасти плодови и семенке
– Цела зрна житарица
– Авокадо
– Зелено поврће
– Пасуљ.
Које дозе магнезијума су нам потребне? Са годинама количина овог минерала је потребна да би нам организам добро функционисао. Женама до 30 година живота је потребно 310 милиграма магнезијума дневно, а 320 милиграма је оптимум за жене након 30. године.
У случају да сте у другом стању, тада на већ наведене количине магнезијума, додајте још 40 милиграма дневно.
Мушкарцима је на дневном нивоу потребно више магнезијума, него женема. Па тако, уколико имате мање од 30 година, потребно вам је 400 милиграма, а ако сте старији од 30 година тада треба да узимате 420 милиграма магнезијума.
Hrana koja zaustavlja vreme

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто је магнезијум важан минерал? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.