Како не банкротирати у Рејкјавику

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jan.2024, 10:40

Како не банкротирати у Рејкјавику

Главни град Исланда, Рејкјавик, све је оно што не очекујемо од типичне европске престонице. Без превише историје и неоптерећен тешким темама из прошлости, архитектонски и естетски сведен, ако не и баналан, без лудих гужви у саобраћају и екстремно безбедан и у сред ноћи, дефинитивно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је атипична, а можда и најчуднија престоница у Европи. Чињеница да на Исланду има много фасцинантних локација некада учини да Рејкјавик падне у други план, но овај шарени град и најсевернија престоница Европе је по много чему јединствен, те би га свакако требало уврстити у план пута по “земљи леда и ватре”. Фото: Unsplash/Annie Spratt Осим мањка сунца, друга ствар која се врло брзо примети у Рејкјвику су високе цене. Ипак, неке од најзанимљивијих активности за туристе у Рејкајвику су заправо бесплатне, или прилично јефтине, а ми данас са вама делимо неке од њих.
Фото: Unsplash/Olafur Johannesson Лов на поларну светлост Ако се затекнете на Исланду између октобра и марта, готово је загарантовано да ћете видети један од најспектакуларнијих природних феномена: поларну светлост, знану и као аурора бореалист. Законитост је да на што смо мрачнијем мету, то је “шоу“ фасцинантнији, међутим, поларна светлост се често прикаже и у самом Рејкјавику. Потребно је једино удаљити се из центра града, гледати у небо и – бити стрпљив. Добро место за осматрање је код Грота светионика на западној ивици града.
Опуштање око језера Тјорнин Уз сам центар града налази се једно од омиљених места за опуштање међу локалцима – језеро Тјорнин, одакле је град и кренуо да расте. Иако језеро окружују зграде важних институција, попут Градске скупштине, Парламента “Алтхинги”, Канцеларије председника Исланда и амбасаде САД, могуће је слободно шетати око њега.
Фото: Unsplash/Evelyn Paris Потпуни круг око језера траје око 45 минута, али можете се зауставити да храните птице или клизате кад је језеро смрзнуто. Иако се налази у центру града, место је мирно и тихо; на јужној страни налази се парк и мост који дели језеро на два дела.
Једна од најпрепознатљивијих зграда око језера је „Fríkirkjan и Reykjavík“ („Слободна црква Рејкјавика“) са својим зеленим кровом. Најбоље у вези са језером су његови становници – четрдесетак врста птица укључујући патке, лабудове, гуске и галебове. Пре стотинак година људи су долазили овамо да их лове, али данас породице долазе да хране птице. Ово је до те мере популарна активност да локалци језеро Тјорнин називају „највећа супа са удробљеним хлебом на свету“.
Најружнија и најлепша црква на свету Фото: Unsplash/Tucker Monticelli Као далеко познатија Гаудијева Саграда Фамилиа и Халлгрíмскиркја, лутеранска црква у облику ракете чије име само Исланђани умеју да правилно изговоре, била је инспирисана природом, тачније облицима који се стварају када се лава хлади. Ова црква већ је проглашавана како за најружније тако и за једно од најлепших светилишта на свету.
Како год било, друга највиша грађевина на Исланду заслужује да пронађе своје место на културној мапи приликом посете Рејкјавику. Ако не због јединственог минималистичког ентеријера а оно макар због прелепог погледа на град са њеног торња. Црква је дизајнирана 1937. године од стране државног архитекте Исланда, међутим, завршена је тек 1986.
Посвећена је најпознатијем исландском песнику, Hallgrímuru Péturssonu, а њена најимпресивнија карактеристика су гигантске оргуље тежине 25 тона. Одмах испред цркве налази се статуа Leifura Eiríkssona, најпознатијег хероја викиншког доба Исланда. Према Исланданима, а супротно од свега што смо учили у школи, Еирикссон је први стигао на обале Новог света 1000. године нове ере, што је 500 година пре Колумба.
Фото: Unsplash/Tucker Monticelli Брчкање у геотермалним базенима Читав Исланд је, захваљујући својим вулканима, богат геотермалним изворима што је у Рејкјвику искориштено да би се направили бројни базени и купалишта. Кад се зима и мрак удруже, нема бољег начина за провести поподне или вече него опуштајући се у неком од њих. Ван Рејкјавика неки од базена су луксузни, а самим тим и прескупи, док се у граду ово есенцијално исландско искуство може доживети за мале паре.
Опоравак мишића од хладноће и дуге шетње је загарантован. Исланђани на базене иду из забаве, јер је здраво и опуштајуће, али понекад користе ова места и за пословне састанке или једноставно да се сретну с пријатељем уместо да иду у кафић.
Најпосећеније купалиште међу локалцима у Рејкјавику је Sundhöllin. Ово је и најстарије јавно купалиште на Исланду, отворено 1937. године. Архитектура је, као што је обичај на Исланду, минималистичка, а центар је недавно реновиран. Осим главног базена постоје и два “ђакузија” на крову, одакле се пружа и леп поглед на град. Ова омиљена исландска традиција датира још из викинговских времена.
Аутор текста: Н. К.
Blagostanje stiže u vaš dom: Jedna biljka je zaslužna za bujicu dobre energije, izgleda prelepo i egzotično

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како не банкротирати у Рејкјавику се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.