Улуташ: Ситуација на КиМ је мирна, али и даље осетљива

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jan.2024, 20:45

Улуташ: Ситуација на КиМ је мирна, али и даље осетљива

Командант КФОР-а генерал-мајор Озкан Улуташ оценио је данас да је ситуација на Косову и Метохији уопштено гледано мирна, али и даље осетљива. Фото: Танјуг
Он је у интервјуу за Танјуг рекао да је НАТО, након раста тензија у протеклим месецима, распоредио више стотина додатних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << војника, тачније да је учетворостручио присуство КФОР-а на северу КиМ и утростручио број патрола, између осталог и дуж административне линије.

„Наша мисија тренутно броји око 5.000 припадника из 28 земаља чланица и партнера НАТО-а. Циљ ових опрезних корака је да осигурају да мисија КФОР настави да извршава свој мандат УН, који се заснива на Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999, а то је да пружа сигурно и безбедно окружење за све заједнице које живе на Косову, као и слободу кретања, непристрасно и у сваком тренутку“, рекао је Улуташ.
Он је истакао да ће Кфор наставити да улаже напоре да спречи сваку ескалацију и да је спреман да одговори на било који изазов, кроз даље прилагођавање става, по потреби.
„Као трећи у ланцу реаговања, наставићемо да блиско сарађујемо са Косовском полицијом и Мисијом Европске уније за владавину права (ЕУЛЕКС) као првим и другим у ланцу реаговања. Поновићу оно што је изјавио генерални секретар НАТО-а приликом недавне посете Западном Балкану у новембру: ‘Стабилност у региону зависи од тога да све стране бирају дипломатију уместо насиља. НАТО чврсто подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, и обе стране морају поступати у доброј вери’ „, рекао је Улуташ.
На питање како коментарише тврдње Приштине да Србија припрема напад на север КиМ, а које је Београд одбацио као нетачне и неосноване, Улуташ каже да не жели да спекулише о било ком сценарију, као и да Кфор пажљиво прати сва релевантна безбедносна дешавања у региону. Он је поново нагласио да КФОР остаје усредсређен на извршавање свог мандата УН, заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999, односно да пружа сигурно и безбедно окружење за све људе који живе на КиМ, као и слободу кретања, непристрасно и у сваком тренутку.
Вучић: Предложили смо Влади да повећа износ за злато на ОИ на 200.000 евра

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Улуташ: Ситуација на КиМ је мирна, али и даље осетљива се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.