Мађарска привлачи богате дозволама боравка

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Jan.2024, 10:46

Мађарска привлачи богате дозволама боравка

Влада у Будимпешти одлучила је да започне издавање дозвола за дужи боравак земљи страним инвеститорима. Према дневнику „Непсава”, ова врста повластица део је пооштрене миграционе политике и одговор на кризу изазвану масовном имиграцијом. Фото: Unsplash/lukerv4 Измењени закон о боравку >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << странаца у Мађарској предвиђа статус „госта улагача” са циљем да се привуку страни инвеститори. Овај статус дозвољава боравак дужи од 90 дана, уз могућност више улазака у земљу.
Поред тога, законодавац пружа и право подношења захтева за боравишну дозволу с дужим периодом важења, што инвеститорима омогућава неограничен број улазака и излазака из Мађарске.
Да би се квалификовали за статус гостујућег инвеститора, заинтересовани морају да инвестирају у мађарске фондове за некретнине или да испуне специфичне критеријуме, као што је куповина некретнине у вредности од најмање 500.000 евра или давање гранта од милион евра одређеној високошколској установи.
На мађарском тржишту некретнина већ дуже време је присутан рекордан број страних купаца, а очекује се да ће после планираних законских измена тај тренд бити у још већем успону. Европска комисија (ЕК) изразила је резерву у вези с програмом пресељења инвеститора, упозоривши на потенцијалне могућности прања новца, утају пореза и корупцију.
Брисел је у својој препоруци позвао владе да спроведу ригорозне провере пре него што издају боравишне дозволе у оквиру таквих програма. ЕК је посебно забринута због могућности да санкционисани појединци из Русије и Белорусије путем ових програма добију шенгенске визе.
Пре десет година у Мађарској је уведен сличан програм, назван „Златна виза”, који је омогућио страним инвеститорима да добију мађарску боравишну дозволу уколико уложе новац у земљу домаћина.
На почетку је оваква пракса била успешна јер је привучен знатан број страних инвеститора. Минимални износ улагања варирао је у зависности од врсте инвестиције, али је у просеку износио око 300.000 евра.
Rusija i u 2023. godini najveći snabdevač Turske energentima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мађарска привлачи богате дозволама боравка се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.