Колико сна је потребно вашем малишану? Важно је и да ослушкујете дете и његове потребе

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jan.2024, 10:00

Колико сна је потребно вашем малишану? Важно је и да ослушкујете дете и његове потребе

Без обзира на узраст, свакоме је потребан добар одмор. Фото: Pexels/Ivone de Melo Спавање и деца могу бити незгодна комбинација. У зависности од узраста, постоји и правило колико које дете треба да “одрема”. Неко дете воли, неко не, некоме је потребна помоћ приликом успављивања, а одрасли >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << би такође да предахну у том периоду док се и малишани одмарају.
Колико спавања треба бебама до три месеца?
Иако ће новорођенчад већину времена проводити спавајући током првих неколико месеци, то можда и неће нужно бити тако.
“Циклуси спавања новорођенчади су кратки, па се може чинити да они стално улазе и излазе из сна, што је развојно нормално. У овој фази, бебе су много поспаније него у било којој другој фази јер се прилагођавају спољашњем свету и потребан им је сан да подрже њихов брзи развој”, кажу стручњаци.
Будући да новорођенчад често улазе и излазе из сна током периода од 24 сата, још увек немају “време за спавање”. Поред тога што је потребан сан да би подстакао њихов раст и развој, адекватан сан може помоћи у ограничавању нервозе код новорођенчади.
Колико спавања треба бебама од четири до 12 месеци? Према Америчкој академији за медицину спавања (ААСМ), бебе између четири и 12 месеци треба да спавају 12 до 16 сати у периоду од 24 сата, укључујући и дремке. Знаци поспаности укључују трљање очију и зевање.
Колико сна треба деци од једне до две године? Предлаже се да то буде од 11 до 14 сати сна у периоду од 24 сата, укључујући дремке. Током ове фазе поподневно спавање се може смањити по једно или два спавања дневно. Пошто су деца активна током ових година, већа је вероватноћа да ће постати преуморна.
Колико сна треба деци од три до пет година? Спавање се незнатно помера током стадијума старости од три до пет година, на 10 до 13 сати сна у периоду од 24 сата. Примарни разлог: већина деце је престала да спава до 5 година, а уместо тога спавају само током ноћи.
Време за спавање треба да се заснива на две ствари: у које време се дете пробудило ујутру и колико је времена будно између последњег спавања и времена за спавање. Тада можете одредити најбоље време за њихово спавање.
Колико сна треба деци од шест до 12 година? Деца школског узраста треба да спавају девет до 12 сати ноћу. Ако им то није довољно, приметићете то.
“Деца школског узраста могу имати проблема да се пробуде ујутру због школе”. Могу да се боре са фокусираношћу и концентрацијом у школи”, кажу стручњаци.
Колико сна треба деци од 13-18 година? Током тинејџерских година, препоруке за спавање су на платоу од осам до десет сати сна по ноћи.
“Многи тинејџери не спавају који им је потребно због активности касно у ноћ и повећане друштвене обавезе, као и због технологије”, кажу стручњаци.
За родитеље је јако важно да спознају колико је потребно њиховом детету да се одмори и буде одморно током дана.
Par saveta kako da vam naredna godina bude bolja od prethodne!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико сна је потребно вашем малишану? Важно је и да ослушкујете дете и његове потребе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.