Вучић: Бићу увек за војну неутралност, да сами чувамо своју земљу и небо

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Jan.2024, 16:51

Вучић: Бићу увек за војну неутралност, да сами чувамо своју земљу и небо

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија мора да развија војску како би сачувала сувереност и војну неутралност и да ће земља наставити да улаже у јачање својих војних капацитета. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић Вучић је за ТВ Пинк истакао и да држава мора >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да развија војску, а да, иако је данас веома тешко такмичити се када је војска у питању, Србија по улагању не заостаје за регионом те да је свакако после Румуније, Мађарске и Грчке најзначајнија војна сила.
„Имамо панцире, ФК3 (кинески против-ваздушни систем), узимамо и неке нове системе за противваздухопловну одбрану. Изградићемо сопствену производњу комарца. То је наш важан војни дрон-камиказа“, нагласио је Вучић.
Председник је додао да је важно имати јаку армију уколико желите сувереност и војну неутралност.
„Ако хоћете у НАТО, онда нема потребе за тим. Али ја ћу бити увек за војну неутралност и да сами чувамо своју земљу и небо“, рекао је Вучић.
Председник је оценио да данас цео свет улаже у наоружање и развијање војске , као што су и Румунија, Мађарска… и да се на основу тога може видети колико се све променило у свету.
Вучић је додао да је Србији потребна и много снажнија војска. „Знате ли зашто су они дизали дреку око присуства наше војске близу административне линије? Не толико због броја. Ми смо у децембру, јануару прошле године имали тамо 14.000 војника, а сада смо имали свега 8.000 војника и они су потпуно полудели – цео свет. Зато што смо први пут пустили сложене борбене системе. И зато што смо знали да су наоружани ‘бајрактарима’ и зато што смо послали и машине којима ћемо чим га подигну у ваздух да га срушимо“, рекао је Вучић.
Додао је да је Србија данас тенковска велесила, да има огроман број тенкова, али да постоји проблем у недостатку људства.
„Не може целу земљу да нам брани југ Србије. Војводина и Београд, имамо катастрофалан проблем ту“, оценио је Вучић и додао да проблем није у платама, јер су многи у војсци задовољни висином примања.
„Када имају дежурства, ноћни рад они зараде до 3000 евра. Али просто неће људи више да раде ризичне послове, свуда у Европи и свету. И ми морамо то људима да кажемо да ствари тако стоје. Хоћете ли да имамо војску или нећете“, упитао је Вучић.
Када је у питању иницијатива увођења обавезног војног рока председник је рекао да је за то потребно да прво чује мишљење његовог војног кабинета.
„То није процес који се завршава за месец или два или три. Морамо да припремимо касарне, да видимо да ли ће то да траје 100 дана или 120, да видимо како да то направимо, да осавременимо“, рекао је Вучић.
Он је истакао и да Србија данас има највеће девизне резерве и да оне износе више од 25,1 милијарду евра, односно да су веће за 15 милијарди евра него пре 10 година.
„Ми данас имамо на рачуну више од 4,5 милијарде евра“, рекао је Вучић и додао да да ће просечна плата бити 1.000 евра за годину и нешто, а до краја 2027. године биће 1.400 евра.
Он је истакао да је укупан ниво инвестиција за 2023. годину био рекордан и да је износио 4,493 милијарди евра. „То је чак и више него претходне 2022. године у једној ужасно тешкој години. Али нам се променила структура инвестиција. Огроман део инвестиција долази сада из Народне Републике Кине, чак из Јапана. Повећавали су своја улагања. И Јужна Кореја се појављује по први пут. Верујем да из азијских земаља можемо да имамо много више инвестиција, из арапских земаља такође – посебно Емирата“, истакао је Вучић.
Вучић је рекао да ће током 2024. бити повећање плата у јавном сектору од 10 одсто, пензије од 14,8 одсто и минималца од 17,8 одсто.
Поводом најава представника опозиције да ће за Српску нову годину палити логорску ватру у Улици кнеза Милоша, Вучић је рекао да могу да раде шта хоће, само да никога не туку и не покушавају да насилно улазе у зграде државних институција.
„Уништиће мало асфалта, правиће гужву, поправићемо и то. Шта сад? Док никог не туку, док не улазе на силу у институције, не краду шта хоће, па шта? Има људи који имају шта да раде, који ће доћи у Београд на води да чекају нову годину да славе, који ће доћи на друго место да славе. И на протестима има 30 пута људи мање него што их је било у тржном центру Галерија“, рекао је председник.
Поводом изјаве Маринике Тепић да је „Вучић за разлику од Тадића социопата и садиста“ рекао је да то не жели да коментарише, а поводом њеног штрајка глађу да се никоме ништа није догодило, нити је било могуће да се догоди.
„Све ове празне, патетичне приче су биле само одвратне, али то о њима говори и немам шта посебно да кажем. Избори су били заиста најчистији и када и они то добро знају, без најмањих приговора и жалби, не верујем да ће се икада то у будућности на том нивоу поновити“, рекао је председник.
Када је реч о резултату странке Бранимира Несторовић председник је рекао да није у питању никаква мистерија и да је увек постојао део антисистемских гласова. „Људи мисле да смо ми то креирали. Не, увек имам проблем са антисистемским партијама и у својој глави и у изборним кампањама. Све друго је за нас било лако јер они који мисле да су највећи противници имају до 25 одсто, уједињени. Међутим, увек постоји један део, као што је за мене у 2017. години нерешива енигма био Прелетачевић-Бели. Несторовић има више садржине и више идеологије, али антивакцинашке варијанте, земља је равна плоча, стварно не могу да поднесем“, рекао је Вучић.
Он је коментаришући изјаву лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да неће одбити мандате оценио да Ђилас добро зна да је то будалаштина.
„Може да одбије, али онда зна да их нема четири године у систему, а онда нема пара за њихове странке, а онда их нема у ТВ преносу. Ја о њему све најгоре мислим, али да ли је глуп за овакве ствари – далеко од тога. Он се не залуђује бесмисленим идејама већ зна шта је оно што он треба да уради“, рекао је Вучић.
Вучић је прокоментарисао и изјаву Ђиласа који је потврдио да је шефу Посматрачке мисије Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) рекао да неће признати резултате избора, наводећи да то само доказује да је све било припремано раније и да се због тога, како је рекао, мали број окупља на протестима.
Додао је да он има неписани уговор са Србијом и да је то негов живот, а да опозиција има неписани уговор о мржњи према њему и ништа више од тога. „Да идемо да радимо и градимо и оно што немамо у буџету. Наши буџети за 2025. и 2026 морају да се сада припремају. Да гледамо како да нам стопа јавног дуга буде испод 55, 60 одсто“, рекао је он.
Додао је да ће у наредном периоду морати да се граде нафтоводе и нови гасоводи, такозвани пројекти интегалног развоја.
Вучић је рекао да ће се разговарати и о посебним подстицајима и наградама за оне који на Олимпијади у Паризу и Лос Анђелесу освоје одличја.
„Златна медаља да буде 200.000 евра, да уђемо у првих 15 земаља у свету по наградама које дајемо, да им омогућимо додатне паре за припреме. Да урадимо све што може да се учинити да добијемо што више медаља“, рекао је Вучић.
Када је у питању култура Вучић је истакао да је потребно урадити још најмање десет позоришта широм Србије.
Patrijarh Porfirije služi božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Бићу увек за војну неутралност, да сами чувамо своју земљу и небо се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.