Галерије на отвореном: дестинације за љубитеље уличне уметности

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jan.2024, 16:20

Галерије на отвореном: дестинације за љубитеље уличне уметности

Европа је дом неким од најбољих музеја на свету, међутим, у данашње време, уметност је много више од онога што се налази у музејима, те се урбана или улична уметност све више тражи и цени. Она често представља много више од естетског изражаја, будући да може да служи као снажан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << израз културе, идентитета и заједничких вредности неке заједнице или града, док успут обогаћује урбани пејзаж. Кроз графите, мурале и инсталације, уметници могу да пренесу историју, традицију и друге аспекте локалне културе, али и да отворе дујалог о друштвеним, политичким и економским питањима која их занимају. Многи уметници користе своја дела да истакну неправде, борбу за права и друге теме које захтевају пажњу и реакцију. Осим тога, улична уметност омогућује својеврсну демократизацију уметности, будући да је доступна свима, без обзира на социјални статус или образовање.
Надаље, њена важност је и у томе да подстиче иновацију, те може ревитализовати запуштене или неискоришћене јавне просторе, чинећи их привлачнијим и функционалнијим за заједницу. Ова трансформација може подстаћи економску активност, туризам и осећај поноса међу грађанима. Данас вам доносимо пет незаобилазних европских дестинација за уживање у уличној уметности.
Берлин, Немачка Истовремено гламурозна и сирова, престоница Немачке ће очарати посетиоце живописном културом, најсавременијом архитектуром, фантастичном храном (овде треба захвалити “ дођошима са истока), интензивном клабинг сценом, али и свеприсутном историјом. Као да све ово није довољно, Берлин је постао и мека за уличну уметност. А постоји ли иједан зид у Европи погоднији и прикладнији за слободно уметничко изражавање од свима добро знаног Берлинског зида? Некада симбол поделе између истока и запада, данас је галерија на отвореном. Такозвана „East Side Gallery“ састоји се од преко 100 уметничких дела која се протежу на 1.3 километра, пружајући јасан увид у промене и надања из не тако давне прошлости. Зид уз реку Спри су осликали уметници из чак 21 земље.
Фото: Unsplash/Nik Бристол, Уједињено Краљевство Бристол, град са старом поморском славом, данас је у успону из других разлога. Запуштена пристаништа трансформишу се у места за опуштање и забаву те деградирано поморско наслеђе одише новим животом.
Иначе оронули сетинг обојиле су и зачиниле бројне интервенције урбаних уметника светске класе међу којима се издваја светски познати Банкси са својим провокативним и сатиричним радовима. Шлаг на овој шареној торти представља потпуно бесплатни фестивал уличне уметноси „Upfest„.
Фестивал привлачи уметнике из целог света, сваке године га посети преко 50.000 гостију, а током његовог трајања град се претвара у галерију на отвореном. Од значајнијих уметника ту су Ник Вокер који са својим „Вандал“ ликом, истражује концепт бунта против система, Cheo који користи светле боје и локалне теме, одражавајући дух заједнице, Инкие, који прецизном техником комбинује традиционалне и савремене елементе, стварајући сложене визуалне приче.
Поруке које улична уметност шаље у Бристолу често прелазе границе уметности, истичући друштвене неједнакости, технолошки напредак и еколошке изазове.
Лисабон, Португал Фото: Unsplash/Marin Barisic Улице главног града Португала очаравајућа су мешавина традиционалног и модерног, запуштеног и нашминканог. У сав тај хаос, за чудо, одлично су се уклопила и најразноврснији радови уличних уметника који често комбинују јединствене технике. Пројекти попут Underdog и The Crono Project теже да истакну нове таленте и удахну нови живот напуштеним зградама.
Инспиративни мурали, скулптуре и поруке у Лисабону се могу појавити на најнеочекиванијим местима. Прво треба потражити реномиране домаће уметнике попут Vhilsa и Bordalo II, а потом и прослављене креативце из целог света.
Фото: Unsplash/miguel ferreira Vhils, са својом јединственом техником скулптирања зидова (понекад уз помоћ експлозива!), открива слојеве града, кроз потрете на фасадама који као да истражују људску суштину испод површине. Bordalo II тежи да подигне свест када се ради о еколошким питањима, те користи искључиво рециклиране материјале од којих ствара чудесне разнобојне 3Д инсталације, махом животиња. У Лисабону, улична уметност се често преплиће с традиционалном португалском културом, одражавајући тако емоције, сећања и надања локалаца.
Барселона, Шпанија Град Гаудијевих ремек-дела, некадашњи дом Пикаса и Мироа, данас је једна од европских престоница савремене креативности изражене кроз уличну уметност. Историја урбане уметничке сцене у Барселони започиње седамдесетих година с крајем Фракове диктатуре, да би током осамдесетих уметници били инспирисани процватом сцене у Паризу.
Фото: Unsplash/Nastya Dulhiier До почетка 21. века и закони су били релативно благи, што је омогућило уличној уметности да процвета у престоници Каталоније. Два дела града се посебно истичу: Ел Равал са дугом графити традицијом и Побленоу, некада индустријска зона у којој старе фабрике данас служе као платна за радове урбаних уметника.
Фото: Unsplash/hannes richter- Препознатљива имена су Зосен, који мешавином графичког дизајна и традиционалних шпанских мотива ствара слике које дочаравају идентитет града, Арyз, који преко својих великих мурала прича интересантне визуалне приче и Ел Пез са својим насмејаним јунацима доноси граду шаренило. Улична уметност у Барселони често изазива, провоцира и инспирише, одражавајући богату културу, историју и дух града.
Атина, Грчка Славни древни град, престоница Грчке, истовремено је савремени метрополис који усваја културне трендове и прилагођава их свом карактеру. Модерна урбана уметничка сцена, која укључује графити и уличну уметност, део је тога: мурали, тагови, брзи графити (throw-ups), активистичке поруке – Атина има све.
Фото: Unsplash/luca nicoletti У поређењу са античким знаменитостима, атинско “лице улице” је мање познато, што међутим не значи да није вредно посете – напротив. Уметност у Атини одражава турбуленције, али и отпор према економским и политичким изазовима, а неколико најзначајнијих уметника оставили су упадљив печат на изглед града. ИНО, кроз своје слојевите радове, истражује дубоке теме идентитета, отпора и револуције. WD, с фокусом на социјалне неједнакости, користи градску инфраструктуру као позадину за своје снажне поруке. Bleeps.gr комбинује дигиталне елементе с традиционалним графитима, стварајући мостове између прошлости, садашњости и будућности. Уметност у Атини је не само естетска, већ и критичка, рефлектујући социјалне промене, политичку нестабилност и потребу за солидарношћу међу људима.
Аутор текста: Н. К.
Provansa: Francuski san

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Галерије на отвореном: дестинације за љубитеље уличне уметности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.