Ове намирнице јачају имунитет и помажу у ублажавању симптома упале синуса

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jan.2024, 15:00

Ове намирнице јачају имунитет и помажу у ублажавању симптома упале синуса

Главобоља и зачепљен нос су главни знаци да имате инфекцију синуса. Фото: Pixabay/Mojpe На срећу, постоје одређене намирнице које јачају имунитет и помажу у ублажавању симптома ове непријатне појаве. Синуси се налазе дуж очију, носа, јагодица и чела, а слузокоже облажу ове шупљине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и производе слуз која филтрира бактерије. Ова слуз обично тече из носа, али прехладе, респираторне инфекције, алергије или девијација септума могу узроковати упалу и оток носних пролаза. Дакле, зачепљени синуси могу узроковати накупљање слузи испуњене бактеријама, што заузврат може довести до инфекције синуса. Због тога се, како би се лакше изборило са упалом, поред лекова, препоручује се унос више течности и уравнотежена исхрана.
Ђумбир Ђумбир је још једна од најбољих намирница за упалу синуса, посебно ако алергије изазивају проблеме са синусима. Студија из априла 2020. открила је да узимање 500 милиграма екстракта ђумбира сваки дан ублажава симптоме алергије попут зачепљеног и цурења из носа једнако ефикасно као и узимање 10 милиграма антиинфламаторног лека. Ако немате екстракт ђумбира, направите чај од ђумбира. Иако конзумација ђумбира можда неће имати исте ефекте као узимање екстракта, које је истраживало, постоје анегдотски докази да може помоћи код симптома синуса. Сок од ђумбира без додатог шећера такође може бити једно од најбољих пића за инфекције синуса.
Бели лук Исецкани бели лук ослобађа алицин, супстанцу која може имати антибактеријско и антимикробно дејство у борби против вируса. Ова антибактеријска својства могу помоћи у ублажавању проблема са синусима, прехладама и нагомилавањем слузи. Међутим, према Медицинском универзитету у Рочестеру, потребно је више истраживања да би се боље разумело како бели лук може да лечи ове проблеме.
Лук Као и бели лук, лук може имати сличне антибактеријске ефекте. Такође садржи алицин, који може помоћи у лечењу симптома синусне инфекције као што је зачепљен нос.
Шарено воће и поврће Према студији из 2013. одређена једињења у воћу и поврћу јарких боја као што су каротеноиди и флавоноиди могу имати антиинфламаторне и антиоксидативне ефекте који помажу вашем телу да боље функционише и чак се може борити против инфекција. Ту се углавном мисли на ове врсте воћа и поврћа: јагоде, боровнице, трешње, поморанџе, парадајз, спанаћ и кељ.
Da li ste znali da ako prestanete da jedete šećer kosa sporije raste?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ове намирнице јачају имунитет и помажу у ублажавању симптома упале синуса се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.