Ђурић: Америчка подршка Приштини условљава се формирањем ЗСО

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jan.2024, 10:48

Ђурић: Америчка подршка Приштини условљава се формирањем ЗСО

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић изјавио је да се у Предлогу закона о подршци Бриселском споразуму, поднетом пре неколико дана у Конгресу САД, америчка подршка властима у Приштини директно условљава формирањем Заједнице српских општина. Фото: Танјуг/Амбасада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Србије у САД Како је навео, тим документом, који је поднела конгресменка Клаудија Тени, копредседавајућа Српском кокусу у Представничком дому САД као групи пријатеља Србије у Конгресу, не само што се препознаје репресија, терор и насиље који се већ месецима флагрантно спроводе над Србима на Косову и Метохији, већ се и ускраћује свака помоћ америчке владе Куртијевим институцијама док се таква деловања не окончају.
„Америчка подршка властима у Приштини директно се условљава формирањем Заједнице српских општина и окончањем кампање притиска и кршења људских права Срба у нашој јужној покрајини. Додатна снажна политичка порука која се децидирано преноси овим предлогом Клаудије Тени јесте и захтев да се са севера КиМ повуку све тзв. специјалне снаге, односно оконча њихово нелегално присуство. То је, могло би се рећи, новина у америчком постављању према албанској страни“, истакао је Ђурић у интервјуу објављеном у данашњој политици.
Ђурић је навео и да очекује да ће моћ овако изнетих чињеница ускоро подстаћи све већи и већи број и демократских и републиканских конгресмена да политички стану иза овог документа и тако изразе своју подршку.
„Неупитно је да је овим потезом конгресменка Тени показала и Америци и свету да је прави пријатељ Србије и српског народа, јер је у највишем законодавном органу САД храбро подигла свој глас у одбрану права Срба на КиМ, вођена ничим другим до правичношћу, искреном жељом да помогне и ставом да чини исправну ствар“, рекао је амбасадор Србије.
Према његовим речима, у односима Србије и САД по питању Косова приметан је помак, а доказ за то јесу континуирани апели високих америчких званичника упућени Приштини у којима се инсистира на потпуној имплементацији Бриселског споразума, а нарочито на коначном успостављању Заједнице српских општина.
„Од изузетног значаја за опстанак нашег народа на Косову и Метохији јесте да се и из САД и из европских центара моћи настави и интензивира притисак на екстремистички режим у Приштини да престане са угрожавањем српског живља и коначно почне да поштује и спроводи до сада постигнуте споразуме“, навео је Ђурић.
Како је навео, Званична америчка администрација послала је јасну поруку да се радује сарадњи са будућом Владом Србије и наставку заједничког рада на унапређењу билатералних области од интереса, јачању владавине права, као и очувању регионалног мира и стабилности.
„Веома је значајна изјава амбасадора САД у Србији Кристофера Хила у форми позива на стабилизацију актуелних прилика уз истицање важности поштовања воље грађана, слободно исказане на изборима, као одраза легитимности демократских процеса и спремности свих политичких актера у нашој земљи да мирно и одговорно прихвате исход избора, био он повољан по њих или не“, изјавио је Ђурић.
Према његовим речима, наш народ је поново одлучио да поверење поклони Српској напредној странци и на тај начин носиоцу листе „Србија не сме да стане“, председнику Александру Вучићу, симболично реафирмише подршку снажно изражену на прошлогодишњим председничким изборима.
„Изборни резултати показали су решеност нашег народа да у наредне, за нас на међународном плану веома значајне четири године, настави да иде путем којим сигурно корачамо већ више од једне деценије. Народ је изабрао стабилну, озбиљну, одговорну и доказано успешну политичку опцију која ће и на унутрашњем и на спољном плану следити континуитет рада на јачању и напретку Србије у сваком могућем погледу“, рекао је амбасадор Србије у Вашингтону.
Ђурић је оценио да сарадња са САД као највећом силом Западног света представља неизоставни део спољнополитичког мозаика Србије.
„Одржавање добрих односа са Америком и њихово даље унапређење у врху су дипломатских приоритета Србије, и ја у будућности видим само њихов даљи раст и развој на добробит грађана наше земље – почев од све снажније и разноврсније сарадње на плану економије, инвестиција, ИКТ сектора, енергетике, одбране, образовања, науке, па све до иницирања стратешког дијалога као обостране потврде високог нивоа међусобних односа“, рекао је Ђурић.
Амбасадор је подсетио да је у протеклој деценији потпуно трансформисан профил сарадње Србије са САД као тренутно првим извозним тржиштем српске ИТ индустрије и четвртим трговинским партнером Србије у свету са рекордних 1,2 милијарде долара трговинске размене на годишњем нивоу.
„Када бих морао да од свих досадашњих резултата издвојим пар области чијем додатном унапређењу и сам сведочим, на првом месту би свакако биле економија и војна сарадња. Сарадња наших оружаних снага и сарадња у области наменске индустрије су, већ више од десет година, једне од окосница свеукупне сарадње, а важан део тих односа је и Програм државног партнерства Војске Србије и Националне гарде Охаја“, истакао је Ђурић.
Истиче да, имајући у виду да је последњи амерички председник који је боравио у Србији био Џими Картер, остаје жеља да у наредном периоду успемо да, после више од четири деценије, организујемо посету америчког председника Србији, чиме би се дефинитивно афирмисало не само партнерство Србије и САД, већ и заједнички интерес за стабилност и сарадњу у нашем региону.
Drecun: Srbi na KiM zabrinuti zato što Priština ubrzava uvođenje vojnog roka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђурић: Америчка подршка Приштини условљава се формирањем ЗСО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.