Јужна Кореја евакуише острва након што је Северна Кореја испалила гранате у Корејско море

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jan.2024, 10:37

Јужна Кореја евакуише острва након што је Северна Кореја испалила гранате у Корејско море

Након што је Северна Кореја јутрос испалила око 200 артиљеријских граната у воду у близини своје западне обале, јужнокорејска војска је саопштила да на тај потез одговара вежбом артиљерије са бојевом муницијом, а наређена је хитна евакуација цивила на јужнокорејским западним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пограничним острвима Јеонпјеонг и Баенгњеонг. Фото: Танјуг/Im Byung-shik/Yonhap via AP Јужнокорејска војска окарактерисала је потез Северне Кореје као чин провокације и упозорила да ће предузети одговарајуће мере, наводећи да није било повређених и да није причињена штета, преноси агенција Јонхап.
Портпарол јужнокорејске војске Ли Сунг-јун упозорио је на конференцији за новинаре да је Северна Кореја одговорна за ескалацију кризе и позвао на хитно смиривање ситуације.
У тесној координацији са САД, јужнокорејска војска прати севернокорејске активности и спровешће одговарајуће мере против провокација Северне Кореје, рекао је представник војске Јужне Кореје.
Генералштаб јужнокорејске војске саопштио је да је детектовао артиљеријску паљбу северно од граничне линије демилитаризоване зоне, де факто поморске границе две државе, преноси Јонхап.
Тампон зона је постављена у оквиру међукорејског војног споразума потписаног 19. септембра 2018. године, како би се смањиле граничне тензије.
Севернокорејска војска је 2010. године пуцала десетине пута на острво Јеонпјеонг, када су погинуле четири особе, укључујући два цивила, у једном од најтежих напада од завршетка Корејског рата 1953. године.
Северна Кореја је тада саопштила да је била испровоцирана јужнокорејским вежбама јер су, како је навела, гранате пале у севернокорејске територијалне воде.
Izraelska vojska: Izveden udar na više od 100 ciljeva Hamasa za 24 sata

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јужна Кореја евакуише острва након што је Северна Кореја испалила гранате у Корејско море се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.