Верницима стижу најрадоснији празници: Током Божића код Срба има највише обичаја, а ево шта налажу црквена правила која се поштују вековим

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jan.2024, 20:06

Верницима стижу најрадоснији празници: Током Божића код Срба има највише обичаја, а ево шта налажу црквена правила која се поштују вековим

За све православне вернике ускоро почиње перод највећих празника, а то су Бадње вече и Божић. Готово ни један празник током године није толико обавијен разноразним обичајима, који датирају из давнина, као рођење Исуса Христа, испричао је за НС Уживо један црквењак. Фото: nsuzivo.rs/Pavle >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pejić Како налажу црквена правила, сви ови обичаји имају за циљ обнављање сећања на суштину празника али и уједно на зближавање чланова породице. Божићни пост почиње 28. новембра и траје укупно 6 недеља. За тај временски период требали би сви православци да се причесте на велики дан – уочи Божића, а то је духовна потреба сваког крштеног човека.
Ипак, кренимо од самих обичаја које су људи временом утиснули у празничну радост.
Детињци, материце и оци Детињци се славе 3 недеље пред Божић, материце 2 недеље, а оци једну. У првој недељи родитељи симболично вежу своју децу, а деца им за узврат дају поклоне да би се ослободила. Исто тако и у ове преостале две недеље везују се мајке, а током последње очеви. Циљ јесте окупљање породице, примање и даривање, као и припрема за предстојећи празник.
Бадње вече и ноћ пред Божић Ускоро ћемо дочекати и тај дан, а остало је још два дана док већина не крене са својим породицама у рану јутарњу сечу бадњака, па затим сваки мушкарац однесе у своју кућу део освешћеног бадњака који ће на посебном месту у свом дому чувати све до наредне године. Тог дана се одлази на свето богослужење па затим по Бадње дрво. Обичаји се разликују у готово свим деловима Србије, али оно што је јединствено јесте простирање сламе по кући. То може бити мало испод стола на којем се вечера, кухиња или нека просторија у којој се борави.
Printscreen/kuvajmo-blogovski.com Затим деци се купе слаткиши који се бацају по слами, а деца пијучу као мали пилићи, у народу познатије као коринђање. Ту родитељи, бабе и деде изговарају здравице да буде година берићетна у здрављу и весељу. Слама симболише ону сламу у којој је приликом рођења Господ Исус Христос лежао, а поклони деци су поклони Мудраца са истока малом Христу.
Увече се пали Бадњак и певају се Божићне песме. У неким крајевима деца обучена у стихаре, пастирске и кожуне иду по кућама носећи малу макету цркве, док певају и рецитују песмице. Овај обичај се зове ношење Вертепа. Вертеп симболише пећину у којој се Господ родио. На сам дан Божића одлази се на свету литургију да се причести, а затим код куће чека домаћица која је припремила божићни ручак. Оно што је јединствено тога дана је да се једе чесница, односно колачо у којем се налази новчић као дар ономе ко то парче узме. У народу је обичај да онај коме западне парче са новчићем, имаће среће током године.
„Сви ови обичаји су лепи и настајали су у најтежим временима за наш народ. Нажалост, многа домаћинства за овако нешто ће тек кроз овај текст чути.Много смо се одаљили од традиције која нас је као народ и Православце одржала. Што је већи број људи у градовима то је мање обичаја, осећа се нека празнина и чамотиња. Превише смо се приближили технологији која нас одаљава од смисла живота. Ипак, током ових дана сви треба да будемо у слози, срећан Божић и Христос се роди!“ рекао је наш саговорник.
Vojvodinu do novembra posetilo 2,5% turista više nego pre godinu dana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Верницима стижу најрадоснији празници: Током Божића код Срба има највише обичаја, а ево шта налажу црквена правила која се поштују вековима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.