Патријарх Порфирије посетио српски народ у Ораховцу и Великој Хочи

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jan.2024, 16:21

Патријарх Порфирије посетио српски народ у Ораховцу и Великој Хочи

Патријарх Српске православне цркве Порфирије посетио је данас српски народ и цркве у Ораховцу и Великој Хочи. Фото: PrtSc/nstagram/patrijarh_porfirije Други дан посете патријарха Порфирија народу на Косову и Метохији започео је светом литургијом коју је, у древној Пећкој Патријаршији, служио >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јеромонах Никон, духовник београдског манастира Ваведења Пресвете Богородице.
Помоливши се за мир, здравље и напредак свега света, патријарх Порфирије се, са својом свештеном пратњом, упутио ка Ораховцу, где га је, испред цркве Успења пресвете Богородице подигнуте 1859. године на старијим темељима храма, дочекао и поздравио епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством, децом и житељима тог многострадалног метохијског места, саопштила је Српска православна црква.
Том приликом, патријарх Порфирије је малишанима уручио скромну новчану помоћ и иконице, а они су узвратили песмама ораховачког краја, божићним честиткама и иконама које су сами осмислили и цртали.
Патријарх је у Ораховцу обишао радове на обнови цркве Успења пресвете Богородице, као и дом ораховачке породице Витошевић и разговарао са укућанима. Црква Успења пресвете Богородице и плато испред ње су средиште живота преосталог малобројног српског становништва, чији се целокупан живот одвија у енклави од свега неколико улица око цркве.
Црква у Ораховцу је изграђена је 1859. године, на темељима старије богомоље о којој постоји писани траг још у 15. веку.
На иконостасу је икона Мајке Божје са Богомладенцем Исусом Христом, за коју се верује да има чудотворну и исцелитељску моћ.
Патријарх је затим посетио и српски народ у Великој Хочи , где га је дочекао велики број људи, као и цркву посвећену Светом Стефану.
Патријарха је у Великој Хочи дочекала и Јасмина Савић из Туристичке организације Куршумлија која је пожелела Порфирију добродошлицу на локалном дијалекту.
Српски патријарх је и у Великој Хочи деци поделио поклоне.
Manastir Dečani: Poseta Porfirija od velikog simoboličkog značaja za SPC i Srbe na Kosovu i Metohiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Патријарх Порфирије посетио српски народ у Ораховцу и Великој Хочи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.