Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Jan.2024, 09:01

Чудно истраживање показало: Мирис женских суза смањује агресивност код мушкараца

Једно необично истраживање је показало да мирис женских суза смањује агресивност код мушкараца за 44 одсто. Фото: Pexels/RDNE stock project У истраживању које је осмишљено тако да изазове реакцију, откривено је да женске сузе садрже хемикалије које знатно смањују агресивност код мушкараца.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Утврђено је да су мушкарци који су мирисали сузе били 44 одсто мање агресивни када су играли игрице које су осмишљене да изазову одговор. Студија, објављена у часопису ПЛОС Биологy, наводи да постоји одговарајуће смањење активности мозга у подручјима која су повезана с агресивношћу када су присутне сузе.
„Смањење агресивности било нам је импресивно, чини се стварним. Шта год је у сузама, заправо смањује агресију“, рекао је Ноам Собел, професор неуробиологије на Вајцмановом институту за науку, који је ово истраживање водио заједно с лекаром Шанијем Агроном.
У игру је уведен агресиван одговор јер су мушкарци били наведени да поверују да их жена вара и да би се могли осветити, а коришћењем магнетне резонанце показано је да је префронтални кортекс који је повезан с делом мозга који утиче на агресивност био знатно смиренији код оних испитаника који су мирисали женске сузе.
Претходно је познато да се агресивност мужјака код глодара смањује када намиришу женске сузе због социјалне сигнализације. Професор Собел верује да хемикалије вероватно неће имати велики утицај на друштвену интеракцију између одраслих, али су сузе можда еволуирале како би заштитиле бебе. Аутори додају да су слично понашање открили и код мишева, што је у супротности с идејом да су емоционалне сузе јединствено људске.
Da li ste među onima koji imaju najređi rođendan na svetu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Чудно истраживање показало: Мирис женских суза смањује агресивност код мушкараца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.